När höstlöven faller, barren rasar ner och växterna är överblommade och risiga så vill man gärna städa och försöka få lite ordning. Men hösten har stor betydelse mikrolivet i våra trädgårdar, så  städa med eftertanke och måtta.

Löv och barr på gräsmattan bör krattas undan så gräsmattan hålls luftig under vinterhalvåret. Barr ökar också försurningen så har du surjordsväxter så kan du lägga ett lager barr över jorden där under vintern. Liten mängd barr är också bra att blandas ner i komposten, det gillas av mikrolivet där.

Men ta inte bort alla löv som du krattar upp. Löven är en viktigt del i kretsloppet i trädgården och tas om hand av mikroorganismer, maskar, gråsuggor och andra ”trädgårdsarbetare” som omvandlar dem till mull som i sin tur förbättrar strukturen på jorden.

Lägg ut löv i rabatterna och över känsliga växter som ex. rosor. De uppskattar att få en hög över rötterna, samma sak gäller många andra perenner samt lökväxter. Låt också fröstänglar och vissa bär och frukter sitta kvar som mat till fåglarna. Äpplen som trillat på marken brukar gillas av bl.a koltrastarna och plommon gillas av många insekter, som behöver en sista måltid innan övervintringen.

Däremot är det sunt att ta bort löv och barr från uppfarter och stenläggningar, så man inte halkar när det regnat.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

Fler artiklar om skötsel
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!