Nyckelpiga (Coccinellidae)

Alla känner säkert igen nyckelpigan på dess runda form och färgrika vingar, i rött med svarta prickar. Vissa har en klarare röd färg medan andra har en mattare nästen brun färg. Nyckelpigan tillhör familjen skallbaggar och det finns ca 4500 arter i hela världen. I Sverige finns ca 60 nyckelpicksarter och alla har inte prickar.

När man normalt pratar om en nyckelpiga är det oftast den sjuprickiga nyckelpigan (Coccinella septempunctata) med rött skal och svarta prickar man menar. Deras skal skall avskräcka andra rovdjur så som fåglar att äta dem och de avsöndrar en gul illasmakande vätska som även är giftig. Dock äts den ändå av vissa fåglar och större insekter.

Nyckelpigor äter bl.a bladlöss och sköldlöss och gör stor nytta i trädgården. I biologiska bekämpning som främst används inom växtodlingen, används nyckelpigor för att minska blad- och sköldlöss.

Många tror att man kan se nyckelpigans ålder på antalet prickar, men detta är inte sant. Antal prickar beror på vilken art det är.

Under vintern gömmer sig nyckelpigorna i springer i husfasader, under trädens bark, i skräphögar och likande där det finns små utrymmen att gömma sig i samt i hoprullade löv och blad eller bland växterna (ex. höstanemonernas blad, så var försiktig om du höst- eller vårstädar i rabatter).

När våren kommer och solen börjar värma kommer de fram igen.

Nyckelpigan förökar sig genom att lägga ägg på ett blad med mycket bladlöss. På så sätt har de små larverna gott om mat när de kläcks. Sedan förpuppar de sig när de blivit större och omvandlas till nyckelpigor. Vissa år är det ovanligt mycket nyckelpigor och detta beror på dels varmt väder men även på god tillgång till föda, vilket gör att de massförökar sig. En fullvuxen nyckelpiga kan äta upp till 50 bladlöss om dagen.

Förr kallas nyckelpigan också ofta för Jungfru Maria. Detta för Jungfru Maria ofta avtecknades med samma färger, röd kjol och mantel med svarta prickar. Numera är detta namnet inte så ofta använt.

Dock är inte alla sorters nyckelpigor oskyldiga och nyttiga. Bl a den tjugoprickiga gula nyckelpigan kan skada sockerbetor och klöverväxter.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om djur




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!