Rosenflockel (Eupatorium purpureum)

Vill du ha färg och fägring långt in på hösten är rosenflockel att rekommendera. Den gillas också av humlor, bin och fjärilar och är därför ett bra förslag om du vill locka fler insekter till din trädgård. Dessutom ger denna senblommande perenn, nektar till de insekter som ska övervintra.

Denna perenn passar mycket bra som bakgrund i större rabatt med andra färgsprakande blommor framför sig. Men även vacker som solitär i en stor rundel eller flera plantor längst ett längs staket eller som skydd runt en damm eller uteplats.

Rosenflockel behöver lite utrymme då den blir ca 2 meter hög och har ett brett växtsätt. Blommorna som är små och fransiga, sitter i klasar längst upp på höga stänglar. Färgen varierar från ljust rosa till mörkare rosa. Bladen är avlånga och sitter i kransar längs vackert röda stjälkar. Läget för rosenflockel bör vara soligt och jorden fuktighetshållande och mullrik. Delning kan göras om plantan blivit för stor, lämpligast på våren innan den växt till sig. Låt stänglarna stå över vintern och beskär ner dem till marknivå på våren.

Växten har sitt ursprung från norra Nordamerika och Kanada.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Den här artikeln om sommarrudbeckia kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar