När det är dags att klippa häcken beroende på vad det är för typ av häckväxt och hur mycket man ska ta. Större beskärningar kan göras under sommaren när växterna börjat bli buskiga samt en senare inför höst och vinter. Att göra för kraftig beskärning på våren är inte alltid så bra om det kommer en köldknäpp. Däremot kan du putsa smågrenar och kvistar stor del av sommarhalvåret utan problem. Om du inte vet så kontrollera innan beskärning hur och när just den häckväxt du har ska klippas.

Typ av verktyg

Har du en mindre buske av ex buxbom kan denna formklippas eller putsas för hand eller med en handtrimmer. Men desto större, längre eller högre häck eller buske du har – desto bättre är det att säkerställa att du har bra verktyg av bra kvalitet. Dåliga verktyg har kanske samma motoreffekt men sämre kvalitet på skärbladen och handtag m.m. Slöa skärblad klipper dåligt och kan istället göra skada. Grenar som sitter högre blir inte kapade helt och hänger sedan vissna och svåra att komma åt i efterhand. En dåligt klipp gren kan också göra att utväxten av nya skott blir sämre eller uteblir och häcken/busken blir gles.

Vid klippning av hög häck är bästa redskapet en motor- eller batteridriven häcksax med förlängt skaft som kan vinklas. Detta underlättar arbetet så mycket och säkerställer att det blir rakt och bra klippt. Förlängt skaft gör också att arbete på stege – med risk att falla – kan undvikas. En bra häcksax eller trimmer sparar också dina axlar och armar, då klippningen går fortare.

Efter häckklippningen ska verktygen rengöras och om behov finns, smörjas och slipas. Att sköta sina verktyg är viktigt för hållbarheten men också för framtida beskärning så detta bör man inte  slarva med. Verktygen ska också förvaras torrt året om. Ev. batterier ska tas in och förvaras inomhus eller i torrt utrymme som inte går under 0 grader.

Inköp av verktyg

Det finns många bra märken och typer av häcksaxar att välja mellan. Det finns både elddrivna med sladd och batteridrivna.

Fördelen med eldrivna redskap är att batteriet inte tar slut, om det är ett större beskärningsarbete du ska utföra.
Nackdelen är att du troligen behöva lång förlängningssladd samt att risken finns att råka klippa av sladden om man inte har koll under arbetets gång.

Fördelen med batteridrivet är att du kan jobba helt fritt utan att tänka på elsladd. Väljer man batteridrivna verktyg så bör man också köpa till extra batterier. Samt att dessa batterier fungerar till så många andra verktyg (om du köper av samma märke).

När vi blev med trädgård köpte vi billigare verktyg men kom snabbt underfund med att bra verktyg gör jobbet bättre och det är roligare. Vi upptäckte Royobi och har nu både el- och batteridrivna verktyg och redskap till vårt hus och trädgård. Vi har också provat på ParkSide som är Lidl’s märke som vi tycker är väldigt bra för lågt pris, som är ett tips om man har begränsade resurser till verktyg. Dock finns inte dessa verktyg/maskiner i handeln hela tiden utan bara vid vissa tillfällen.

OBS! Detta är ingen sponsrad text, utan vår egen erfarenhet vi vill dela med oss av. Erfarenheten av olika märken och produkter är så klart helt individuellt och vi förstår om du som läsare har andra åsikter.

Jobba säkert

Det är inte bara verktygen och utrustningen som ska vara bra. Tänk på dig själv också. Förbered dig och planera om det är ett större arbete och på hög höjd. Det är viktigt att ha bra arbetskläder samt handskar för att skydda sig. Gärna också skyddsglasögon om grenar eller kvistar studsar iväg under klippningen.

Och undvik om möjligt att stå på stege med verktyg och utrustning. Om så behövs, be någon finnas till hands att hålla i stegen eller bevaka att inget händer. Det är så lätt att ta ett steg fel och ramla med häcksaxen igång.

Säkerställ också att barn och husdjur inte är i närheten och kan komma till skada genom att ex. kan snubbla på elkabel, grenar eller springa in i ev. stege.

 

iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om skötsel




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!