rudbeckia_narbild_900x388

Rudbeckia (Rudbeckia)

En vacker perenn som ståtlig reser sig på sina höga stänglar. Rudbeckiasläktet har många olika arter och flera odlas som trädgårdsväxter. Den har fått sitt namn av Carl von Linné som döpte den efter sin lärare, botanikern Olof Rudbeck d.y. Rudbeckior har sitt ursprung från bl.a Kanada och USA. De blir ca 50-120 cm hög beroende på sort och färgen på blommorna är mycket varierande, allt från rosa, purpur, gult till vitt och gulgrön. Beroende på sort kan även blommorna ha lite olika utseende, några har stora blommor med långa blomblad, medan andra har mer kompakt växtsätt.

rudbeckior_rosa_lime_1024x1024

Bladen är smala och lite avlånga och växer längs lite brungröna stänglar. Röd rudbeckia ( Echinacea purpurea) är en gammal läkemedelsväxt och extrakt från växten används även idag i många naturläkemedel, bl.a mot förkylning . Den kallas även röd solhatt (översta bilden).
Rudbeckior är lättodlad och inte så kräsen på jordmån, men trivs i soligt läge i väldränerad jord. Blomningstiden är från sommaren och en bit in på hösten. De frösår sig gärna och nya plantor kan flyttas våren efter.

 

Bild: iTRÄDGÅRDEN

0