Rudbeckia (Rudbeckia)

En vacker perenn som ståtlig reser sig på sina höga stänglar. Rudbeckiasläktet har många olika arter och flera odlas som trädgårdsväxter. Den har fått sitt namn av Carl von Linné som döpte den efter sin lärare, botanikern Olof Rudbeck d.y.

Rudbeckior har sitt ursprung från bl.a Kanada och USA. De blir ca 50-120 cm hög beroende på sort och färgen på blommorna är mycket varierande, allt från rosa, purpur, gult till vitt och gulgrön. Beroende på sort kan även blommorna ha lite olika utseende, några har stora blommor med långa blomblad, medan andra har mer kompakt växtsätt eller är lätt brokiga i färgen.

Fjärilar och bin älskar rudbeckiorna och dess nektar så vill du satsa på växter för insekterna är denna perenn ett måste i trädgården. Rudbeckia går även bra att plantera i kruka.

Bladen är smala och lite avlånga och växer längs lite brungröna stänglar. Röd rudbeckia ( Echinacea purpurea) är en gammal läkemedelsväxt och extrakt från växten används även idag i många naturläkemedel, bl.a mot förkylning . Den kallas röd solhatt även om den är mer rosa. Vanligaste sorten är ’Magnus’.

Rudbeckior är lättodlad och inte så kräsen på jordmån, men trivs i soligt läge i väldränerad jord. Blomningstiden är från mitten av sommaren och en bit in på hösten. De frösår sig gärna och nya plantor kan flyttas våren efter.

Se fler härliga rudbeckior nedan.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!