Fackelblomster (Lythrum salicaria)

Detta är en mycket vacker och ståtlig perenn som tillhör familjen Lythraceae, som blommar under juli-augusti. Blommorna är små och sitter tätt på stänglar och är rosa i olika toner, beroende på sort. Bladen är små och friskt gröna. Höjden varierar mellan 60-120 cm och är en växt som är omtyckt av både fjärilar och bin.

Bäst trivs de i lite fuktigare läge, gärna i mullrik jord, vid ex en damm eller i närheten av en bäck. Den går även att odla i rabatt eller urna men kräver då regelbunden vattning så jorden hålls fuktig, gödsla lite lagom ibland. Den trivs i både sol och halvskugga.

På vintern klarar den övervintring men bör täckas om den står i utsatt läge. Odlas den i krukor eller urnor så flytta dessa till lite skyddad plats och täck under vintern.

Fackelblomster har sitt ursprung från medelhavsländerna, Asien och Nordafrika. Den växer även vilt i Sverige vid sjöar och åar, främst i södra och mellersta delarna men kan även förekomma mer norrut.

Förr användes växten som läkemedel för magåkommor.

Jag hade tänkt plantera fackelblomster i en ny rabatt, men när jag nu kollat upp dess odlingsförhållande så lade jag ner projektet. Vi har sandjord och krukor som redan är fyllda med andra växter, så jag får njuta av denna vackra perenn på bild eller i andras planteringar. Kanske någon annan har rätt förutsättningar i sin trädgård och kan inspireras att plantera fackelblomster…

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!