Det finns nog få trädgårdar som inte har någon plats som är mer eller mindre i skugga. I dessa lägen kan det vara svårt att hitta växter som blommar färgglatt och länge. Istället kan man inrikta sig på bladväxter, dvs växter med vackra blad. Det kan vara både bladform men även färgen på bladen som gör dem unika. Här ger jag ett par förslag på vackra bladväxter som trivs i mer skuggiga lägen.

Bild 1: Kaukasisk förgätmigej   Bild 2: Regnbågsbräken och alunrot   Bild 3: Funkia och murgröna

Många s.k bladväxter odlas oftast för sina vackra blads skull – även om flera av dem också har blommor. Bladen kan vara brokiga, limefärgade, röda, orange och mörkröda, flikformade, avlånga, palettformade…. Variationen är oändlig!

Beroende på hur mycket ljus som når växterna, kan bladfärgen skifta och likaså mängden blommor och blomningstid. Men även jordmånen spelar stor roll. För att växterna ska trivas vill de helst ha lucker och näringsrik jord, så jordförbättra om du har mager och torr jord, sandjord eller tung lerjord. Prata gärna med en handelsträdgård om vad som kan passa i just din trädgård.

Fler förslag på skuggtåliga växter är:

-plister
-buxbom
-spetsmössa
-bergenia
-purpurklätt
-nunneört

Vissa sorter av klematis och rosor trivs också i skugga.

-murgröna (klätterväxt)
-klätterhortensia
-lungört
-brun- och flocknäva
-silverax
-storrams

Bild 1: Astilbe   Bild 2: Japansk lönn   Bild 3: Jättedaggkåpa

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

Den här artikeln om skuggplats kanske också intresserar dig.

0