Det finns nog få trädgårdar som inte har någon plats som är mer eller mindre i skugga. I dessa lägen kan det vara svårt att hitta växter som blommar färgglatt och länge. Istället kan man inrikta sig på bladväxter, dvs växter med vackra blad. Det kan vara både bladform men även färgen på bladen som gör dem unika. Här ger jag ett par förslag på vackra bladväxter som trivs i mer skuggiga lägen.

Kaukasisk förjätmigej

Regnbågsbräken och alunrot

Funkia och  murgröna

Många s.k bladväxter odlas oftast för sina vackra blads skull – även om flera av dem också har blommor. Bladen kan vara brokiga, limefärgade, röda, orange och mörkröda, flikformade, avlånga, palettformade…. Variationen är oändlig!

Beroende på hur mycket ljus som når växterna, kan bladfärgen skifta och likaså mängden blommor och blomningstid. Men även jordmånen spelar stor roll. För att växterna ska trivas vill de helst ha lucker och näringsrik jord, så jordförbättra om du har mager och torr jord, sandjord eller tung lerjord. Prata gärna med en handelsträdgård om vad som kan passa i just din trädgård.

Fler förslag på skuggtåliga växter är:

-plister
-buxbom
-spetsmössa
-bergenia
-purpurklätt
-nunneört
-hasselört

-murgröna (klätterväxt)
-klätterhortensia
-lungört
-brun- och flocknäva
-silverax
-storrams
Vissa sorter av klematis och rosor trivs också i skugga.

Astilbe

Japansk lönn

Jättedaggkåpa

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!