Snäckor (Gastropoda)

Vi kallar i dagligt tal dessa för sniglar vilket inte är rätt, då de är snäckor. Snäckor har ett spiralvridet skal som omsluter deras organ, så som lever, tarm och könsorgan. Snäckor använder också skalet till att krypa in som skydd. Då kan de tillsluta öppningen med ett tunt genomskinligt hölje.

snacka_sprangskiss

Ovan – Bild från Wikipedia

Den största arten i Sverige är vinbergssnäckan, men ett skal som kan bli 35-40 mm brett. Den vanligaste är den mindre trädgårdssnäckan, som är den vi ofta ser i våra trädgårdar. Den har vackert färgat skal, ofta tvåfärgat, ibland i rostbrunt och brunt, ibland i gul och brunt. Vissa är enfärgade.

sniglar_flera_900x388

När det är torr väder kryper de in under blad, buskar och annat som kan ge skydd för att sedan komma fram när det är mulet och fuktigt väder och om natten. De förökar sig genom att lägga ägg i fuktig jord.

Med sin vassa tunga så ”raspar” de i sig blad, frön och annat växtmateriel. Man kan ofta se spår efter dem på mossiga plank eller fasader, det blir som ett litet roligt sicksack mönster.

snigel_liten_pa_blad_900x388Tänk på att snäckor (och sniglar) är nyttodjur. De hjälper till att bryta ner växtrester som sedan omvandlas till mull av olika bakterier och svampar. Exkrementerna de lämnar efter sig ger näring till jorden.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN

0