I slutet av sommaren så kan du se om sommarblommorna du haft i rabatter och kruka har bildat frökapslar. Även om man putsar och klipper bort överblommat så har man ofta missat någon – eller medvetet låta blommorna bilda frön. Några sommarblommor som det är lätt att samla fröer ifrån är petunia, lejongap, zinnia, salvia, luktärt och ringblomma. Men även perenner och vissa lökväxter kan man ta fröer av.

Plocka frön när det varit torrt ute ett tag så de hunnit torka. Är de fuktiga så låt dem torka innan du tar ur fröerna. Detta gör du lättas genom att lägga ner hela frökapseln i en liten papperspåse, ask eller kaffefilter. Skaka eller tryck ut fröerna i påsen/asken och ta bort övriga växtrester. Glöm inte att skriva, på vilken växt samt datum. Kanske även en notering om det exempelvis är fröer från en speciell trädgård eller plats som är av vikt för dig att komma igår.

Har du gott om frö från en speciell växt så kan det vara en kul present. Gör en vacker fröpåse av fint papper eller tyg och lägg fröerna i med en vacker namnlapp på.

Tänk på:
Besöker du en visningsträdgård eller privat trädgård, så tänk på att du inte får ta frön utan att först fråga ägaren. I offentliga parker är det sällan några problem att plocka några få frön. Men i en botanisk trädgård får man inte ta några alls.

 

Foto i artikeln: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om skötsel
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!