Tusensköna
Tusensköna (Bellis perennis)
Finns det en gräsmatta utan tusenskönor? Dessa vackra små blommor som påminner om prästkragar i miniatyr, växer mest i södra och mellersta Sverige. Bladen är lite avlånga, oftast vintergröna och växer platt mot marken. Tusenskönan är en flerårig ört som blommar som rikligast i maj-juni men fortsätter även med sporadisk blomning under resten av sommaren. Blommorna är gula i mitten med vita blomblad runtom och är ca 2-3 cm i diameter. Ibland kan tonen på blombladen vara lite rosa i kanten. I södra Sverige kan de blomma nästan året om, om det är milt. Och även om det varit vinter, så kommer de igång och tittar fram tidigt när solen börjat värma marken.
Växten har en krypande jordstam som är en av orsakerna till att den lätt sprider sig. Men den sprider sig även via frö. Tusenskönorna blir ca 7-10 cm höga och växer samlat ihop i öar eller plättar på gräsmattan.
Insekter gillar tusenskönorna! Eftersom de börjar blomma tidigt så ger växten viktig mat och näring till de insekter som övervintrat och behöver energi inför att påbörja säsongen och ork att etablera nya bon.

Växtplats
Tusenskönan trivs bäst i soliga eller halvskuggiga lägen. De är mycket tåliga och kan växa i de flesta jordmåner.
Vill man få bort tusenskönor från gräsmattan är bästa sättet för hand. Använd ett rensjärn eller en vass spade och försök få upp så mycket av rötterna som möjligt. Liksom många andra ogräs i gräsmattan så är det bäst att gödsla gräset så att det tar över och kväver andra växter. Ett annat tips är att klippa gräset mer sällan och låta det växa sig starkt och på samma sätt ta över, för tusenskönor vill ha ljus och värme för att trivas.
Tusensköna finns även som perenn och säjs i handelsträdgårdar. Den är då större och kraftigare och finns i både enkel och flerbladig blomma och i variation i vitt, rosa och rött. Tålig växt att förgylla våren med, även om värmen inte har kommit riktigt.
Medicinalväxt
Växten har även förr används som medicinalväxt då tusenskönor innehåller bl.a saponin och garvämnen som man använde vid förstoppning och gallbesvär men även för att mildra slemhosta och lägga på sår och hjälpa vid inflammationer. Växten påstås även ha viss febernedsättande verkan.
Ofarlig för människor
Växten är helt ofarlig för människor och kan även användas som dekoration i sallader. Den är dock giftig för vissa djur om de skulle få i sig den i större mängder. Därför står tusenskönorna oftast kvar i hagar med betande djur. Den är också i viss mån giftig om hund eller katt kan få den i sig av någon anledning. Symptomen är kräkningar, diarré, ostadig gång och rörelse mm.
Här är en länk på lista över växter som kan vara giftiga för hund och katt.
Foto: iTRÄDGÅRDEN.SE ©
Fler artiklar om ogräs
Fler aktuella artiklar
Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!