Tyvärr fastnar en hel del skräp från naturen och via väder och vind på växthuset. Om hösten, när alla löv fallit, kan det vara bra att ta bort så mycket som möjligt och städa bort växter och odlingar som inte ska övervintras i det. Vissa väljer att städa växthuset på hösten vilket så klart är bra men det bör även göra våren, då fuktig höst och vinter ofta orsakar påväxt och annan smuts som samlas.

Storstäda växthuset på våren inför säsongens odling. Ta åter bort löv, mossa och smuts samt tvätta glaset med ex.vis lite sopavatten. Tvätta även insidan, ta bort spindelväv, sopa golvet, gör rent skuggväv osv.

Ta det försiktigt för beroende på materiel och om växthuset har ett par år på nacken, kan det vara skört. Använd mjuk borste och tryck inte för hårt.

Bäst är att spraya sopavatten på ytorna, låt det sitta några minuter om det är ingrodd smuts och påväxt och torka sedan av med vatten och sist en torr trasa.

Kontrolleras så inga glas eller rutor har spruckit under vintern samt om dörrar eller fönster behöver smörjas eller justeras.

På utsidan kan det vara bra att kolla så det inte har fastnat större mängder av skräp från ex.vis träd, mellan stommen och glaset. Detta gör att vattnet inte kan rinna av som det ska och kan ge spänningar mellan fönsterskivorna.

Detta är extra viktigt att kolla på hösten när regn och fuktighet ökar. När det sedan fryser på under vintern, utvidgas smutsansamlingen och kan orsaka att glaset spricker

Förutom att det är roligare att sätta igång årets sådd i ett rent växthuset, minskar även risken för sjukdomar och eventuell ohyra och skadeinsekter, som kan ha övervintrat från föregående års odling. Passa även på att inventera din utrustning, så som uppbindningsmateriel, klämmor, solskydd, handskar, krukor och annat som du har i växthuset.

 

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN.SE ©

Fler artiklar om växthus
Fler aktuella artiklar