När höstlöven är uppkrattade, krukor och växter undanstoppade för vinterförvaring och vintern tagit över trädgården, då kan man krypa upp i soffan och fundera på den säsong som varit.

Blev den nya rabatten som man tänkt eller behövs något kompletteras. Köpte man rätt fröer, vill man ha flera krukor, anlägga uteplats i favorithörnan eller utöka trädgårdslandet..? När våren väl kommer går allt så fort och tiden räcker inte till och det är lätt man går i gamla fotspår eller gör samma misstag som fjolåret.

Kanske flera rabatter behöver jordförbättras. Köp då jord i god tid i början av säsongen så det finns hemma. När tid och rätt väder infinner sig, slipper du börja med att lägga tid på att åka och handla. Och har en buske blivit för stor och yvig och tar ljus från andra växter får beskärning göras. Beskärning av många buskar kan ske tidigt på våren – om de blommar på årsskotten. I annat fall kommer blomning ske året efter, om de blommar på gamla skott men blomningen kanske har mindre betydelse och att få ner busken i storlek är viktigare.

Ibland är det inte växterna utan ”hårdvaran” i trädgården som stör. Ett smutsigt och slitet trädäck, en uteplats med ojämna plattor eller ett staket som är mer grått av påväxt än sin ursprungsfärg. Ett växtstöd är rangligt eller kantstenarna längs trädgårdsgången är sneda och gamla krukor och annat har samlats på hög och behöver sorteras och ev. kastas.

Speca upp vad som behöver göras och lägg en grov plan. Vissa saker kan göras tidigt på säsongen medan vissa får vänta tills vårvärmen kommit. Att lägga en plan gör att det inte blir allt på en gång och man inte vet var man ska börja. Det känns också skönt att kunna pricka av ”att-göra-listan”. Samtidigt kan ev inköp av materiel och kostnadsberäkning kan göras i god tid inför projekten.

När säsongen väl kommer igång så kommer växter och rabatter och skötsel ta mesta av tiden och är då skönt att annat är fixat – eller hur…? Även om man inte hunnit allt man vill. Och glöm inte att njuta emellanåt också!

Tips!
Ladda gärna ner gratis app: Google Keep – för bra planering, att-göra-listor, inköpslistor, minnesanteckningar mm. Foto kan tas och lägga i lista mm. Listor kan även delas med andra personer, ex inom hushållet.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om trädgårdsdesign
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!