Skapa blickfång
En lite tråkig eller bortglömd hörna kan på enkelt sätt bli lite uppmärksammad och fin. Kanske är det just den delen som syns från köksfönstret, när du kommer hem eller vid uteplatsen, som stör och irriterar att den är tom och intetsägande. Kanske har perenner i den delen blommat ut och behöver kompletteras med lite färg. Eller en uteplats eller mur som känns tråkig.

Det betyder inte att man måste på med arbetskläderna och skapa ny rabatt och mer att sköta. Det enklaste är att samla ihop ett antal matchande krukor eller kanske köpa ett antal nya, gärna i olika storlekar och höjder och sätta ut där det behövs.

På större yta är det finast om flera krukor, gärna med olika storlek sätts i grupp. Är det i en skuggig del så kan ljusare krukor vara att föredra medan det i mer ljusare delar kan kvitta vilken färg krukorna har. Men även enstaka krukor kan göra susen…

Rätt växter för läget
Plantera gärna växter med olika höjd som ger rymd och volym. Beroende på storlek på kruka så kan olika växter sättas. Förslagsvis större perenn, mindre buske eller träd i stor kruka och mindre växter i lägre krukor som sätts framför. En högre kruka blir också frodigare om hängande växter planteras som exempelvis njurvinda eller penningblad.

Tänk på att välja växter som tål läget där krukorna ska stå. Är det mycket sol kärvs oftast också mer vattning samt om det är blåsigt. Förslag på växter i soligt läge är betydligt större. Vackert prydnadsgräs i komposition med fina sommarblommor eller bladväxter. Eller högre perenner ihop med lägre blommor. I riktigt stora krukor kan man med fördel plantera olika ett mindre träd, som ex. silverpäron, uppstammad lagerägg, syrenträd eller vintergrön buske som ex. en eller buxbom.

Är läget mer skuggigt är urvalet av växter något mer begränsat. Många sorters bladväxter trivs och frodas i skugga, ex. funkia, murgröna, flocknäva, astilbe och silverax. Men vill man ha färg kan jag varmt rekommendera Flitiga Lisa eller begonia, sommarblommor som trivs i skuggiga lägen och finns i flera olika färger. Vacker i halvskuggigt läge är även batat, en bladväxt med stor variation på bladfärg och ett hängande växtsätt som fyller ut fint och ger volym. Ett annat förslag är japansk lönn som ett fint alternativ om man vill ha lite högre växt i kruka. Finns många olika sorter.

Foto: iTRÄDGÅRDEN © (gäller ej bild 3 & 5)

Fler artiklar om trädgårdsdesign
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!