Vissa vackra växter som vi ser ute i naturen, i dikeskanter och skogsbryn är tyvärr invasiva arter, växter som är mycket växtkraftiga och sprider sig agressivt och gör det svårt för den naturliga inhemska floran att klara sig på dessa platser. Till dem hör jättebalsamin (Impatiens glandulifera).

Vacker men skadlig

Jättebalsaminen är högväxande med vackra blommor i rosa toner, ibland nästan vita, som sitter i samlade på smala stänglar. Växten har rödtonade, kraftiga och lite fyrkantiga stjälkar och kan bli upp till 2,5 meter hög. Bladen är avlånga och lätt taggiga i kanterna och med tydlig ådring.

Blomningen är under lång tid, mellan juni-september och sen bildas avlånga frökapslar som ”exploderar” när de blivit mogna. Fröna sprids effektivt ut över ett stort område (upp till 7 meter från moderplantan), vilket gör att växten under ett par år kan sprida sig över mycket stora områden. Växten trivs i fuktiga marker, vid åar och sjöar.

Jättebalsamin är snabbväxande och sprider sig snabbt om den inte bekämpas. Även om den uppskattas av insekterna då det är mycket nektar i blommorna, så tar den snabbt över områden och kväver inhemska arter som dör ut. Detta påverkar den biologiska mångfalden i området och andra blommande växter som pollinatörerna är beroende av försvinner och dör ut. Samtidigt blir inte de inhemska växterna uppvaktade lika mycket i områden där balsaminen dominerar och pollineringen av de andra växterna minskar vilket också påverkar deras existens.

Växten har sitt ursprung från Himalayas bergstrakter och kom till Sverige under början av 1900-talet men även till andra delar av Europa och även Nordamerika och spred sig sen ut i naturen. I flera länder i Europa är växten svartlistad och klassad som invasiv och bekämpas för att minska spridningen samt i vissa stater i USA. I Sverige finns den i stora delar av landet.

Bekämpning

För att minska spridningen av jättebalsamin behöver beståndet minska och tas bort. Eftersom de sprids via frön, bör blommorna kapas innan de gått i frö men helst tas bort helt innan de börjat blomma -helst redan i juni.

De har en relativt litet och ytligt rotsystem, vilket gör den lätt att rycka upp från jorden. Släng inte växten i naturen om den rycks upp utan samla upp i sopsäckar så att fröna inte kan spridas.

Lägg inte växtrester i komposten utan säkerställ att soppåsarna lämnas till förbränning eller kolla med din återvinningsstationen hur det ska tas omhand. Det får inte slängas i trädgårdsåtervinningen på din lokala sopstation!

På områden där jättebalsamin ryckts upp, måste bekämpning göras under ett par år då för att säkerställa att frösådda plantor inte etablerar sig utan tas bort direkt.

OBS! Om du ser invasiva arter i naturen behövs markägarens tillstånd för att ta bort växter. Men du kan alltid anmäla fynd via Artportalen.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om ogräs




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!