Bokharabinda
Bokharabinda (Fallopia baldschuanica)
Denna klätterväxt är mycket snabbväxande och kallas även lite skämtsamt för ”arkitektens tröst”, då den fort täcker upp ytor, ex. en mur, pergola eller fasad. Växten växer vilt i mellanöstern och delar av Asien och är en förvedad buske som kan bli upp till 15 meter hög. Bladen är små, friskt gröna och sitter tätt längs grenarna.
Bokharabindan trivs bäst i soliga och skyddade lägen i fuktighetshållande jord. Den tycker inte om att torka ut. Beskär man årsskotten blir blomningen rikligare, då den blommar på årsskotten. Detta görs lämpligast under vårvintern eller i slutet av sommaren om den växt sig för stor. Bokharabindan kan även planteras i lite skuggigare lägen men då på bekostnad av blomningen.
Förutom att växten har ett friskt och vackert, lite skirt bladverk är även de nya grenarna vackert rosa till purpurfärgade, innan de blir mer vedartade.
Bokharabindan kan i Sverige klara att växa upp till zon 4-5, men bör då skyddas med ex. granris runt rötterna på vintern om den inte står på en skyddad plats i lä.
Vill man föröka den, gör man det lättast med sticklingar som tas på sommaren eller gör en avläggare, dvs lägg ner en gren i marken eller i en kruka och täck med jord, så den får rota sig. Sedan kan grenen klippas av från huvudplantan.
Foto: iTRÄDGÅRDEN ©
Fler artiklar om klätterväxter
Fler aktuella artiklar
Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!