Även om träd är vackra så kan flera av dem har rätt tråkiga stammar, ex. tall. Beroende på trädgården utseende och om träden kanske står i ett blickfång så kan man sätta en klätterväxt som får att täcka stammen.

Exempelvis klätterhortensia trivs utmärkt mot trädet. Det går också bra att plantera ex. murgröna eller klematis.

Valet av klätterväxt är beroende på hur mycket skugga eller sol det är vid trädet. Samt hur buskigt det finns plats för det att växa.  För att få vintergrönt så välj murgröna. Jordförbättring vid plantering vid trädet kan också också behövas.

Man kan behöva hjälpa vissa klätterväxter att fästa mot stammen så grenar inte växer utåt, gäller nog främst klätterhortensia som har styvare grenar. Jag har satt klämmor eller band på vårt träd på vissa grenar så de formas efter trädet och börjar klättra uppåt.

Beskärning får också göras ibland om det blivit för buskigt.

På en stubbe ha vi både klätterhortensia och klätterros som trivs bra ihop. Och i en privat trädgård såg jag för några år sedan en murgröna i vacker harmoni med gammalt träd vid ett trädäck. Ägaren hade piffats till installationen ytterligare med några glaskulor i dekorativa glasamplar. Enkelt och snyggt!

Fråga om råd för bäst lämpade växt för just din trädgård och läge, på en plantskola.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om klätterväxter
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!