klematis_vinrod_1800x776_900x388

Klematis (Clematis)

Klematis är en av våra vanligast klätterväxter, även om det finns sorter som inte är klättrande. Den är omtyckt av många p.g.a att det finns så många olika sorter, både vad gäller färger och storlek och utseende på blommor. Varje år kommer nya spännande ut på marknaden. Det är en växt som är tacksam att plantera i din trädgård då du kan få njuta av blommande klematis från maj månad ända in till sen höst (beroende på var i landet du bor). Vissa sorter doftar ljuvligt medan andra har liten eller ingen doft alls. Några blir stora och kräver mycket utrymme, andra blir lägre och passar i krukor och på balkonger. Men alla är lika vackra, var och en på sitt sätt. När en klematis har blommat ut lämnar den kvar sin förställning som i sin tur ser ut som en lite ullig blomma.  Kort sagt; det finns en klematis för alla trädgårdar och platser.
De flesta klematis har sitt ursprung främst i Asien men finns även vilt i Europa. Man räknar med att det finns cirka 300 vilda arter och flera tusen sorters hybrider. Klematis kommer från grekiskans klema som betyder kvist eller skott på en vinranka. Klematis är en mycket stark växt.  Bl.a använde man under stenåldern skogsklematis till korgflätning och rep.

Under 1700-och 1800-talet fördes flera klematisarter in i Europa från bl.a Japan och Kina via Holland och hybrider uppstod. Idag finns otaliga sorter och nya kommer varje år. Men flera av de gamla sorterna finns var, t.ex ‘Nelly Moser’ och ‘The President’ och C. Jackmanii är fortfarande en populär sort världen över.

klematis_staket_sofiero_900x388

Klematis trivs i halvskugga, men det finns även de sorter som trivs utmärkt i full sol eller i full skugga.
Dock vill den ha skugga om sina ”fötter”. Sätt därför andra lågväxande växter framför som skydd. Gärna att någon av dem är lite vintergrön så att rötterna skyddas mot den skarpa vårsolen.

Planteringsgropen skall vara djup och bred, gärna 50-60 cm. Klematisen är känslig för torra rötter och vill ha fuktighetshållande jord. Vattna regelbundet vid torr och varm sommar så den inte torkar ut. Klematis vill gärna ha kalkhaltig och kemiskt neutral jord för att trivas bäst. Bra gödning är benmjöl och hönsgödsel.

 

0