Klematis (Clematis)

Klematis är en av våra vanligast och kanske mest omtyckta klätterväxter. Troligen främst för det finns så många olika sorter med stor variation på både färger, storlek och utseende på blommor. Det är en växt som är tacksam att plantera då man kan få njuta av dess vackra blommor från maj till höst, beroende på sort..

Vissa klematis doftar ljuvligt medan andra har liten eller ingen doft alls. Några blir stora och kräver mycket utrymme, andra blir lägre och passar i krukor och på balkonger. Men alla är lika vackra, var och en på sitt sätt.  Kort sagt; det finns en klematis för alla trädgårdar och platser.

Klematis trivs vanligtvis i sol men det finns även de sorter som trivs utmärkt i mer skuggiga lägen.
Dock vill den ha skugga om sina ”fötter”. Sätt därför andra lågväxande växter framför som skydd, gärna sorter som är vintergröna så rötterna även skyddas mot den skarpa vårsolen innan perenner hunnit växa upp.

Beroende på sort kan blomningen kan ske från tidig vår till sen höst. Vissa sorter blommar bara en gång medan andra har länger flor eller återkommer under sensommaren. När en klematis har blommat ut lämnar den kvar sin förställning som i sin tur ser ut som en lite ullig blomma.

Planteringsgropen skall vara djup och bred, gärna 50-60 cm och sätt plantan ca 10 cm under marknivå. Fyll på med god jord och tryck till lätt så rötterna får bra kontakt med jorden. Även om det kanske bär emot så etablerar sig plantan bäst om beskärning till ca 20-30 cm höjd sker direkt efter planteringen och den blir också buskigare. Vattna väl och glöm inte klätterstöd om detta inte redan har satts.

Klematisen är känslig för torra rötter och trivs bäst i fuktighetshållande jord. Vattna regelbundet vid torr och varm sommar så den inte torkar ut. Klematis vill gärna ha kalkhaltig och kemiskt neutral jord för att trivas bäst. Gödsla gärna på våren med ex benmjöl, kogödsel eller hönsgödsel.

Täck gärna med löv och granris över rötterna på vintern. Beskärning sker på vissa sorter tidigt på våren och gäller de blommar på årsskotten. Men vissa sorter blommar på fjolårsskotten och dessa beskärs efter blomningen. Ibland bör en klematissort inte beskäras alls, så kontrollera alltid innan beskärning vad som gäller för den klematis du valt.

De flesta klematis har sitt ursprung främst i Asien men finns även vilt i Europa. Man räknar med att det finns cirka 300 vilda arter och flera tusen sorters hybrider. Klematis kommer från grekiskans klema som betyder kvist eller skott på en vinranka.

Under 1700-och 1800-talet fördes flera klematisarter in i Europa från bl.a Japan och Kina via Holland och hybrider uppstod. Idag finns otaliga sorter att välja mellan. Men flera av de gamla sorterna finns kvar. Sorter som ex. ’Nelly Moser’, ’The President’ och C. Jackmanii är fortfarande populära världen över.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om klätterväxter
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!