Kanske har du klätterväxter du drömmer om men ingen plats för dem att klättra på? Eller vill du skapa ett blickfång och lite spänning i trädgården. Då är pergola både vackert och effektfullt och den hjälper till att skapa rumskänsla. En lång, rak pergola drar till sig intresset och i slutet av den kan man plantera något extra vackert, sätta en urna eller annan dekoration som lockar stegen framåt. Men att istället  bygga en svängd pergola skapar den lite mystik i trädgården – vart leder stigen…?

Man kan också välja att hålla tillbaka klätterväxterna och låta materialet som pergolan är byggt av träda fram. Beroende på typ av trädgård och omgivande miljö, kan olika material användas. Ex.vis rostigt järn, hyvlat trä eller varför inte naturliga grenar eller drivved.

När du ska planera din pergola så tänk även på de växter som finns i närheten. Kommer de att skuggas av pergolan, behöver de flyttas innan eller ska tilltänkta klätterväxter hållas på ena sidan så de inte skuggar osv.

En pergola behöver inte perenna klätterväxter alltid för att bli vacker. Det kan också vara roligt att variera sig från år till år och sätta ettåriga klätterväxter som vissnar ner till hösten. Luktärter, blomman för dagen, klockranka m.fl. är vackra ettåriga växter med fina blommor och riklig blomning. Vill man ha mer färg tills de växt upp eller komplettera, kan sommarblommor i amplar hängas upp längs pergolan.

Oavsett läge så finns det alltid växter som passar och kan klä in pergolan så småningom. Solälskande rosor och klematis men även skuggtålig murgröna passar fint. Prata med trädgårdshandeln om lämpliga växter för just din trädgård och läge.

Beroende på vad pergolan är byggd av och utseende kan den även vara effektfull utan växter. Sök inspiration på nätet eller skapa något helt eget och unikt i din trädgård!

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

 

Fler artiklar om bygga
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!