Bakom lummiga buskar gömmer sig Christinas trädgård. I Ålstorp, mellan Löddeköpinge och Landskrona, delar hus och skog plats och ger en härlig miljö för både människor och djur. Christina och hennes man Ramon bodde tidigare i hus i Helsingborg med stor trädgård men flyttade sedan till lägenhet. Men när svärmor skulle flytta från det lilla huset i skogen, valde de att flytta dit och åter bli ”med trädgård”.

Christinas trädgård är inbjudande och lite vildvuxen. Eller som hon själv säger ”shabby chick” – ett bra uttryck tycker jag! Att man låter de växter som trivs också få ta plats och frodas samt att inte känna tvång att allt ska vara perfekt, välansat och strukturerat. Rosor delar plats med rutor, aklejor, fingerborgsblommor, nävor, hortensior och mycket mer i härlig harmoni. Och med skogstomt blir det aldrig riktigt ”städad” då kottar, frökapslar, barr, löv och mycket mer ständigt rasslar ner i trädgården. Men samtidigt får man närkontakt med bl.a rådjur, ekorrar, fåglar och igelkottar.

Viktigt för Christina är också att ”bara vara” i trädgården och barnbarnet Isabella som är 5 år tycker om att pyssla i trädgården med mormor när hon är på besök, till Christinas glädje. Ett gemensamt intresse är alltid kul!

Entrén är inbjudande och kantas av lavendel och rabatter med bl.a fingerborgsblommor, lammöra och rosor.

I en rabatt där solen silar in mellan träden, växer olika nävor i ton i ton med rutor och stjärnflocka.

I stor del av trädgården låter Christina växterna vara med och bestämma. Har de självsått sig och trivs, får de oftast stå kvar.

Sittplatser bör finnas lite här och där, även i den ”vildväxta” delen för att sitta och njuta av mångfalden och humlornas surr.

Christinas skugghörna blev förra året lite ljusare, när flera granar fälldes på ganntomten. Kvarvarande träd ger dock lite skugga.

Längs ena gaveln trivs hortensiorna som blivit stora. Väl i blom är de en vacker syn att njuta av ända till hösten.

I Christinas trädgård finns flera vackra rosor. Då jorden här, jämfört med förra trädgården, är sandig och porös krävs lite mer arbete och jordförbättring för att vissa ska trivas medan andra klara karga förhållanden relativt bra. Även aklejorna trivs i halvskuggan som träden ger i vissa delar av trädgården.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om trädgårdar
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!