Rothoffska kolonin, museum, Landskrona

Rothofska – historisk koloni

Rothoffska kolonin i Landskrona är faktiskt Sveriges enda museikoloni. Och den ligger mitt i staden, i Citadellets koloniområde, precis sidan om slottet omgiven av vallgraven längs ena delen. Området är från 1870-talet och är därmed ett av Sveriges äldsta koloniområden.

Kolonin har fått sitt namn av verkmästare Anton Rothoff och hans fru Hilma som i början av 1900-talet köpte denna kolonilott för att främst odla potatis på men även frukt och bär på för att bli mer självförsörjande och spara pengar. År 1903 byggde sedan Anton den lilla stugan till sig och sin familj som senare byggdes till.

I trädgården bedriver Landskrona museum ekologisk odling, flertalet perennrabatter och rosor samt köksland med grönsaker och kryddväxter och fruktträd.

Rothoffska kolonin, museum, Landskrona
Rothoffska kolonin, museum, Landskrona

Välkommen in

Är stugan öppen för besökare så passa på att titta in. Den var från början bara 2×2,5 meter men byggdes senare ut efterhand som familjen växte.

Via den liten verandan stiger man in i en, för oss mycket liten kolonistuga. Men på den tiden, för dem som behövde odla och få mat och bra tillvara för familjen, var det en lyx och lycka att ha en koloni med stuga. På en av väggarna hänger bl.a en kopia av ett hyreskontrakt som Anton Rothoff skrivit på gällande en årshyra på 18 kr (1905) för kolonin.

Kolonistugorna var från början inte avsedda att bo eller sova i som de ofta är idag, utan som skydd och möjlighet till vila under arbetet med odlingar och skörd. Senare när människorna fick det bättre blev däremot vistelsen i kolonin mer som en rekreation och trädgårdarna fick mer inslag av perenn- och rosenrabatter och ett ställe att njuta på med familj och vänner. Då kunde även yta avvaras från odling för att istället anlägga gräsmatta på.

Landskrona biodlarförening har bygg två vackra bikupor, i samma gröna färg och snickarglädje som stugan och de sköter om och vårdar bina vars honung säljs i museets butik.

Rothoffska kolonin, museum, Landskrona
Rothoffska kolonin, museum, Landskrona

Citadellets koloniområde

Historien är samma för flertalet av de vackra, gamla kolonierna på Citadellets koloniområde. I många trädgårdar är fruktträden gamla och snickarglädjen stor, det är blommor i mängder och mysfaktorn är stor. Flertalet koloniträdgårdar har gått i var i generationer och historierna om livet förr finns kvar inom familjen.

iTRÄDGÅRDEN besökte museikolonin i augusti 2023, då många perenner var utblommade eller lite förväxta. Dock finns det i trädgården något att se och njuta av hela sommarsäsongen och inbjuder till paus i vardagen på en bänk under äppelträdet eller i den lilla bersån vid verandan. Och när vi gick runt där i trädgården, så tänker man på de människor som skött jorden och gladdes åt vad den gav – ett annorlunda liv för oss som tar för givet att frukt och grönt ska finnas i överflöd året om.

Förutom Rothoffska kolonin är hela Citadellets koloniträdområde med slottet och vallgraven som granne väl värt ett besök. Vila benen och njut av slottet och omgivningen på Konditori Citadellet i bortre hörnet av slottsområdet.

 

Källor samt för mer information: iLandskrona.se och Byggnadsvårdsföreningen

Foto: iTRÄDGÅRDEN.SE ©

Fler artiklar om trädgårdar




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!