Vid ett spontant besök i Malmö Slottsträdgård hade iTRÄDGÅRDEN turen att träffa på Mattias Äng, en av entusiasterna bakom räddningen av över 10.000 kaktusar. I en specialmonter står under sommaren 2023, en del av alla de kaktusar som Mattias tillsammans med sin vän Felix Lidforsen köpte på Kronofogdens auktion i Grästorp i våras.

Det var en privat hobbysamlare som i över 30 år samlat på kaktusar från hela världen vilket gör det till en världsunik samling. Vännerna förstod allt det arbete och den omsorg som den tidigare ägaren lagt ner på kaktusarna och ansåg det var för värdefullt för att gå förlorat.

Innan kaktusarna fick följa med till Malmö hade Kronofogden en expert på plats för att kontrollera om det fanns sorter som var så speciella att de omfattades av internationella regler som förbjuder handel av växter.  Och i  samlingen fanns faktiskt ett antal som därför fick lyftas bort innan övriga packades ner i lådor.

Intresset för kaktusarna och deras framtid har engagerat många, vilket både förvånat och glatt Mattias och Felix, som startade Kaktuskollektivet (se Instagram) dit fler och fler ansluter sig.

Vännerna har i nuläge ett samarbete med Malmö Stad och de kaktusar som inte ställs ut i Slottsträdgården står uppställda i ett växthus. Sommaren har inte blivit riktigt som Mattias och Felix tänkt sig och de lägger mycket tid på att gå igenom, sköta om, gallra och rädda så många kaktusar som möjligt – tillsammans med frivilliga. Mattias berättar att tyvärr hade många av kaktusarna fått dåligt med omsorg tiden innan försäljningen och de har fått slänga flera som inte överlevt. Men det återstår tusentals kaktusar ändå att ta hand om.

Vad som ska hända med kaktussamlingen framöver är ovisst. Men de hoppas kunna bygga upp en kaktuspark eller på annat sätt ge Malmöbor och besökare möjlighet att se samlingen.

Obs! Utställningen i Slottsträdgården är nu nermonterad. Men du kan se den nedan i vår 360 virtuella tur.

Välkommen på en liten 360° virtuell tur

Nästan som att vara på plats!

Snabbinstruktion

  • Rotera i bilden genom att klicka och dra med musmarkören/fingret.
  • Klicka på pilsymbol för att gå vidare till nästa del.
  • Klicka på symbol med i för mer info eller se detaljbild.
  • Klicka på meny uppe till höger för fler val: ljud av/på, visa/dölj tips och helskärmsvisning.
  • Helskärm – Dubbelklicka eller välj helskärm upp i menyn till höger.

Hoppas du gillar rundturen och att den kan ge dig lite inspiration inför ditt eventuella besök.

Bildkollage

Nedan finner du ett bildkollage från vårt besök av Kaktuskollektivet, juli 2023.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om trädgårdar
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!