Kärleksört (Hylotelephium telephium)

Kärleksört tillhör familjen fetbladsväxter och är en perenn som blir 30-60 cm hög. Med sina tjocka blad lagrar den vatten för perioder med torka.

Blommorna, som slår ut i augusti och står långt in på hösten, kan vara vita, rosa eller purpur, beroende på sort. Bladens färg varierar också från blågröna eller ljusare gröna medan vissa har purpur, nästan svarta blad. Kärleksört trivs bäst i full sol men klarar även halvskugga samt vill ha väldränerad jord eller sandjord. Även om växten samlar vatten i bladen, så blir blomningen rikare om den får vatten under torrperioder.

i Trädgården - kärleksört i rabatt, perenn, höstblommande

Ursprungligen fanns växten bara i Europa men har spridits i världen av människan, då den förr odlades för att läka bl.a sår och brännskador. I många längder växer olika arter av kärleksört vilt. I Sverige finns två underarter.

Det latinska namnet telephium påstås komma från den grekiska mytologin där kung Telefos påstods använda kärleksört för att läka sina sår. Det svenska namnet påstås den ha fått för att växten skulle kunna spå om kärlek.

Kärleksört är mycket vacker i rabatter och ger ny fägring när annat blommat över. Samma sak gäller i krukor. Låt gärna blomstänglarna stå kvar, då de är dekorativa under vintern.

Behöver man dela en kärleksört kan man göra det både på hösten och våren, men då det är en höstblommande växt kan det vara lämpligast på våren.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

 

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!