Viva (Primula)

Vivan är en av de blommor som först visar sig när vårsolen böjar värma jorden och det är också det som gett den sitt latinska namn. Primula betyder ’den första’. Viva eller primula som vi också kalla den, finns i många olika sorter och färger. Den har sitt ursprung från flera länder i norra Europa och Asien men även från bergstrakter i Etiopien och Indonesien. Det finns över 400 vilda arter. Sju arter finns i Sverige. De minsta arterna blir några centimeter höga medan de största kan bli upp mot en meter höga.

De arter och hybrider som säljs i vår handel är oftast låga, mellan 10-30 cm, beroende på sort. Exempel på vivor i handeln är sommarviva, bollviva och jordviva. Färgen på blommorna är många och formerna lika så. Vivor börjar blomma redan i mars-april och fortsätter in i juni.

Vivor vill ha något fuktig jord, dock inte för blöt då den kan frysa bort under vintern. Även torrare sandjord går bra som även den på våren är relativt fuktig. De växer bra i både halvskugga och skugga. Förbättrar man jorden med bl.a kompost ger detta en rikare blomfärg.

De säljs även som inomhus blommor på våren, men som säkert många märkt klarar de inte vår torra och varma luft inomhus så länge. Bäst trivs de istället utomhus, exempelvis i krukor. Skulle frosten slå till så klarar de några minusgrader och reser sig snart när solen värmer igen.

De som man har inomhus kan man efter överblomningen sätta ut i trädgårdens så kommer de till nästa vår igen.
Vivor frösår sig villigt och nya plantor som står på olämpliga ställen kan flyttas direkt efter blomning eller under sommaren. Samma sak gäller med delning av plantor.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!