Nä, det här är inte roligt alls. Vårlökarna man satte i höstas och såg fram emot blev istället en måltid. Så klart vill man att rådjuren ska få leva sitt liv i naturen. Dock är nog ingen av oss så glada när bambi har ätit frukost i grönsakslandet eller rabatterna. Så klart ett ”smörgåsbord” för dem….

Det finns flera olika knep att hålla dem på avstånd, antingen från hela tomten eller i alla fall från de delar man är mest rädd om som ex.vis sina odlingar. Ett är att använda fårull.

Den starka doften från otvättad fårull ska ha avskräckande effekt på rådjuren. Doften håller i längre om det är torrt väder men vid mycket regn får ullen bytas ut oftare för att behålla effekten.  Om du inte känner någon fårbonde eller det inte finns någon fårfarm i din närhet, kan otvättat ull köpas på nätet eller eller ibland via någon som säljer på Blocket eller via Facebook.

Bäst är att sätta upp ullhängen eller surra fast ulltussar på grenar, i början av säsongen – innan de hittat in i trädgården. Har man mycket ull kan det läggas i rabatter och i trädgårdslandet. Ju mer desto bättre. Värt ett försök om man har problem med rådjur i trädgården.

(Ull är också bra täckmateriel som minska avdunstningen från marken och därmed behålla fukten i jorden.)

iTRÄDGÅRDEN.SE ©

Fler artiklar om skötsel
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!