Rabarber (Rheum rhabarbarum)

Rabarber är en kulturväxt som tillhör familjen slideväxter och är en flerårig ört men räknas som grönsak. Växten blir mellan 50-150 cm hög. Stjälken är lång och hård och grön till purpurfärgade med ett stort, nästan hjärtformigt blad överst med krusade kanter. Blomställningen är hög och blommorna grön- eller gulvita och sitter tätt. Efter blomningen bildas frukter,  som är 1,5 – 2 mm långa. Det finns ca 80 sorters rabarber.

Rabarber odlades på 1600-talet som medicinalväxt men var för sur för att vara riktigt omtyckt. Bladen användes däremot i matlagning. Men det var först när sockret blev billigare under 1700-1800-talet som stjälkarna började tillredas och ätas.

Idag är rabarber en omtyckt och ofta odlad växt i våra trädgårdar. Även om den rå är mycket sur och syrlig då bladen innehåller äppelsyra är den mycket god till krämer och pajer, då med mycket socker. Godast är stjälkarna när de är unga och nya. Blir de förväxta så blir de oftast träiga och torrare.

Eftersom bladen innehåller oxalsyra skall småbarn och personer med njurproblem inte äta rabarber.

rabarber_1024x1239.jpg

rabarber_narbild_1024x1239.jpg

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

Fler artiklar om odling




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!