Krusbär
(Ribes uva-crispa)

Carl Jonas Love Almqvist skrev 1838: ”Blott Sverige svenska krusbär har”…. Så sant och har man plats i sin trädgård för lite bärodling så kan jag rekommendera krusbär. I rätt läge ger busken rikligt med bär till sylt och marmelad eller att frysa in och till vintern koka härligt kräm som minner om sommaren.

Busken kommer ursprungligen från Västasien och kom till Norden under slutet av 1600-talet. Förädling, främst i England, gav buskar med stora bär som ökade intresset för odling av krusbär. I början av 1900-talets kom den amerikanska mjöldaggsvampen till Europa och ödelade mycket av förädlingsarbetet. Efter det började man förädla fram nya sorter som är resistenta mot mjöldagg.

Krusbärsbusken blir ca 1 meter hög och ungefär lika bred och trivs bäst i fuktighetshållande och lucker jord.  Placeringen bör vara luftig för att undvika ev angrepp av mjöldagg. Det är även bra att beskära busken om den blir för tät, genom att ta bort äldre grenar. Detta ger även bättre skörd. Bären, som brukar vara klara i början av juli, är lätt ludna och vanligtvis mörkt vinröda eller gröna, men finns även sorter som är gula. Grenarna har små taggar, så lättas att plocka bären är genom att lyfte upp en gren och underifrån plocka bären ett och ett.

Bästa tiden att plantera krusbär är tidig höst, så busken hinner rota sig innan vintern eller tidig vår. Planterar man flera buskar bör avståndet mellan dem vara ca 1,5 meter. Vattna väl både vid och en tid efter planteringen. Gödsla under sommarhalvåret regelbundet men se till så att det inte blir för mycket kväve, det trivs de inte med. Det finns även speciell gödning som är anpassad för just bär och bärbuskar.

Det latinska namnet uva betyder druva och crispus betyder krusig, vilket syftar på att bladen är lätt krusiga i kanten.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

Fler artiklar om odling
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!