Taklök (Sempervivum tectorum)

Taklök är en torktålig växt som jag gärna har i kärl och krukor, både solida och i samplantering med andra lite högre växter. Taklök finns i många olika storlekar och utseende och färgerna på bladen varierar stort. Växten tillhör familjen fetblad och växter naturligt i centrala och västra Europa samt Balkanländerna. Taklök tål torka och soliga lägen och trivs bra i ex stenpartier eller soliga slänter.

Bladen är tjocka och köttiga och bildar rosetter. I bladen samlar växten vatten, därav orsak till att den klarar torka så bra. Från rosetterna kommer blomstänglar i juni-juli med mycket vackra, ofta rosa, stjärnliknande blommor. När den blommat över vissnar den bladrosett ner, som stängeln växt fram ur. Taklök förökar sig genom små sidoskott med nya bladrosetter som får fäste i jorden runt om eller trillar ner på marken och hittar ny växtplats.

Förr användes bladen för att lindra sår och brännskador. Och ville man hålla olycka borta från huset och gården skulle man plantera taklök på torvtaken. Latinska namnet tectorum betyder tak.

Det är enkelt att få nya plantor av taklök. Knip helt enkelt försiktigt av de avstickarna som bildats och tryck lätt ner i fuktig jord. De rotar sig snabbt.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

Den här artikel handlar också om taklök.

i_Trädgården_trädtaklök_krukor

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!