Nävor
(Geranium)

Nävan är en tålig perenn som passar i de flesta trädgårdar. Variationen är stor, allt från små marktäckande till lite större buskigare. De finns i många olika färger, men vanligast är olika rosa, lila och blå toner men finns även i vitt och vinrött.

Även utseendet på blommorna varierar stort. Allt från små, fåbladiga till stora med täta blomblad. Det som är rätt utmärkande är ståndarna, som är långa och tydligt visar insekterna var de ska ska landa. Och visst gillar humlor och bin dessa dem!

Blommorna är vanligast enfärgade men med tydlig, vacker ådring och flera sorter har en mörkare ton i mitten av  blomman. Blomningstiden beror på sort, men med rätt planering i trädgården kan du ha nävor som blommar från tidig vår till sen höst. Vissa nävor blommar om (sk.remonterande) men kan då vara i mindre omfattning på sensommaren. Be plantskolan hjälpa dig att välja sorter så du får så lång säsong som möjligt för dig och insekterna.

Även bladen är vackra med flikig form i frisk grön färg.  Många nävor är mycket tacksam som marktäckare, som ex.vis flocknäva och brunnäva.

Brunnäva har en hög blomställning med mycket små mörkt vinröda blommor som gillas av insekter. Den blommar oftast lite tidigare än övriga nävor. När de blommat över kan man låga de stå kvar så de sprider sina frön – vilket de gör villigt – eller klipp ner och låt de marktäckande bladen stå kvar.  Bladen har en brunaktig mönstring (se bild nedan).

Nävor trivs i de flesta jordar och kan klara torka bra. I skuggiga lägen där inga andra perenner vill växa, kan nävan trivas. De bildar snabbt täta bestånd och är lätta att dela och plantera om.Vissa frösår sig medan andra förökar sig främst via rotstammar.

Växten är en ört som i sitt släkte har ca 430 arter och växer vilt i hela världen. I Sverige har vi ca 15 vildväxande arter.  Eftersom växten blivit som omtyckt har också stor förädling gjorts och utbudet ökat. Visste du att nävan och pelargonen är släkt? De båda hör till familjen nävväxter, Geraniaceae.  Man kan bl.a se det på att deras fröställningar påminner om varandra. De blir som  små smala långa trattar.

Har du en plats i trädgården som gapar tom eller planerar för ny rabatt – så kanske det är läge för en näva eller flera…!

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

 

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!