Salvia, praktvädd, praktmalva, solbrud, kantnepeta, astillbe och solhatt är några av de vanligaste perennerna som finns i våra trädgårdsbutiker. Och visst är det lätt att gå på de vanliga sorterna som det finns stort utbud på.

Men ibland kan det vara roligt att hitta något annorlunda och spännande. Ibland får man nys om en helt ny perennsort eller så är det slumpen som gör att en perenn kanske blivit lite mer populär eller framlyft och upptäcks på nytt. Jag vill lyfta fram fyra perenner som jag själv upptäck under de senaste åren och som i större utsträckning synts i offentliga rabatter, parker och planteringar – som jag besökt.

Perovskia:

En vacker och högrest perenn med ljust blå små blommor. Bladen är grågröna och smala med spetsig och flikig form.

Den är lättskött och tål torka bra. Trivs bäst i soligt läge och älskas av humlor, bin och andra insekter. Den påminner om lavendel i växtsättet och färgen.

Perovskia är en perenn som fyller ut bra i rabatter men även vacker solitär. Kan behöva stöd eller uppbindning beroende på om läget är skyddat eller blåsigt.

Pinpinell ’Pink Brushes’:

En ny sorts pinpinell med stora rosa vippor som nickar i vinden på styva stänglar.

Blommornas plymer kan bli 15-20 cm långa och blomningen sker sent på säsongen, i augusti-september. Plantan kan bli upp till 160 cm hög och trivs bäst i sol till halvskugga och tar upp sin plats i rabatten.

Blommorna är också vackra i buketter och kan även torkas. Gillas skarpt av pollinerande insekter.

Akantus:

En lite annorlunda perenn som har ett buskigt växtsätt nertill med stora, långa och flikiga blad som växer från rotbasen.

Blommorna som är vitarosa och tonar över till mörkrosa, siter längs höga, kraftiga stänglar. Vacker både i samplantering och som solitär.

Växten trivs i både sol och halvskugga. Blomningen sker under juli-augusti. Även lämplig som snittblomma.

Blå bergvallmo:

En vacker perenn som blommor med himmelsblå färg, variation på tonen förekommer.

Blommorna är stora och enklar med varmt gula ståndare i mitten. Bladväxten är kraftigast längt ner med mindre blad längs blomstänglarna.

Växten har sitt ursprung från bergstrakter i Asien, bl. a Tibet. Den trivs bäst i halvskugga och vindskyddat läge.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!