Tulpan
Tulpan (Tulipa)
Tulpanen tillhör familjen liljeväxter och är en lökväxt med troligt ursprung från Asien, norra Afrika och södra Europa. Det finns ungefär 100 vilka arter. Namnet har den fått från turkiska ordet för turban, tuliband.
Från de vilda arterna har förädling skett och en mängd hybrider har skapats med oändlig variation på blommornas färg och form. Även höjden skiljer. Vissa är bara 15-20 cm höga medan andra är 50-60 cm. Tulpaner blommar mellan april-maj. Oftast är det bara en blomma per stängel men finns även sorter med dubbla stänglar. Tulpanen har sex blomblad (s.k kalkblad) och sex ståndare och en pistill.
Att plantera tulpaner som sedan gläder oss under våren är nästan ett måste för den trädgårdsintresserade. Vill man inte ha dem i rabatter kan man plantera i krukor som står skyddat under vintern och sätts ut på vårvintern.
Plantering av tulpaner görs på hösten. Låt inte lökarna ligga efter köpet, utan få ner dem i jorden så snart det går, annars bildas det mögel och de kan skrumpna. Kan plantering inte ske direkt skall lökarna förvaras torrt och svalt. Plantering under tidig höst gör att lökarna hinner etablera sig innan vintern.
Tulpaner vill gärna stå på solig plats i trädgården i väldränerad jord och planteras oftast i ett djup som är två-tre gånger lökens höjd. Dock kan detta skilja sig så ta reda på detta av köparen eller läs på förpackningen innan. Vattna efter planteringen och gödsla gärna med benmjöl.
Trädgårdstulpanen introducerades i Europa i mitten av 1500-talet, då samlare och botaniker tog lökar med sig hem från sina resor. Det var också främst de som hade ett intresse för tulpanen, då den spred sig långsamt och inte så intressant för allmänna marknaden.
Främst är det Nederländerna man tänker på som tulpanland och dit kom den med Carolus Clusius som var chef för botaniska trädgården i Leiden på 1590-talet.
Intresset för tulpanen ökade och så även priset. Han försökte skydda de tulpaner som fanns i den botaniska trädgården, men lökar stals och såldes vidare och under 1600-talet utbröt en extrem spekulationsmarknad på lökarna i Nederländerna. Priserna rusade i höjden och folk lånade och pantsatte hus och hem för att köpa lökar. Priset för en lök kunde uppgå till flera tusen gulden som motsvarade en tredjedels normal årslön.
Givetvis kunde priserna inte fortsätta att rusa på och till slut sprack bubblan (s.k tulpanmanin) och många förlorade stora pengar och var skuldsatta för livet och ledde till en depression i Nederländerna.
Man tror att tulpanen kom till vårt land under 1600-talet genom dokumentation som finns från Uppsalabotanikern Olof Rudbeck d.ä som under sina resor till Nederländerna tagit med sig lökar och fröer som han sedan odlade i Uppsalas botaniska trädgård. Mest populär under 1600-talet var den polkagrisrandiga tulpanen samt enkelblommande.
Foto: iTRÄDGÅRDEN ©
Fler artiklar om lök- & knölväxter
Fler aktuella artiklar
Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!