Jättedaggkåpa (Alchemilla mollis)

Denna perenn är en praktisk marktäckare som trivs både i sol och halvskugga. Det är kanske inte främst för blommorna man väljer den utan för dess blad som täcker upp bra i rabatter, under buskar och i slänter. Blommorna är mycket små, limegula och sitter i flock på stänglar. Efter blomningen som är i juni, kan man klippa bort dem, så kan det komma en ny omgång blommor senare under sommaren.

Bladen är mörkt grågröna, lent mjuka och runda med vågiga kanter. Som namnet säger, samlas dagg och vatten i bladen. Undersidan av bladen däremot är mer silverfärgade och lite ludna. Den kallas också för Vårfrukåpa eller Mariakåpa då bladen påminner om en kåpa eller mantel och användes förr som medicinalväxt för kvinnliga åkommor.

Jättedaggkåpa vill ha näringsrik jord och lagom fuktighet. Torka uppskattar den inte. Den är lättskött och sprider sig via fröer men är också lätt att dela. Växten blir ca 30-50 cm hög beroende på läge. Blommornas limegula färg är mycket vacker i hop med ex. lila, blå och rosa blommor.

Det finns även andra närbesläktade sorter till Jättedaggkåpan som är lägre till växten, ex liten praktdaggkåpa, fjällkåpa och sammetsdaggkåpa. Daggkåpa växer även vilt på ängsmarker. Jättedaggkåpa som odlas för trädgårdsbruk kom från England på början av 1900-talet.

Det latinska namnet Alchemilla kommer ifrån att den lilla vattendroppe man tidigt på morgonen kan se i bladens mitt, förr i tiden användes av alkemisterna. Bl.a trodde de att det var en viktig ingrediens i försöken att tillverka guld. Det är körtlar på bladytan som avsöndrar vätskan och bildar droppen.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

Den här artikeln om strandtrift kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om perenner




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!