När vårsolen gör sitt antågande vill vi sätta färg i trädgården. Men i väntan på perenna vårblommor och vackra vårlökar är penséer de perfekta rekvisitan i trädgården. I regnbågens alla färger och varierande storlekar väntar de på att få sprida glädje och vårkänslor. Lite mer dramatisk effekt ger svarta penséer.

Fördelen med penséer är också att de trivs både i full sol men även i lite skuggigare lägen och kan då lysa upp även lite dunklare delar av vårvinterträdgården. Plantera dem gärna i krukor i olika storlekar och sätt i grupp. Flera penséer tillsammans är vackrare än enstaka – oavsett om de planteras i rabatt eller kruka.

Pantera dem i vanlig trädgårdsjord och gödsla då och då i samband med vattning. Håll plantorna lagom fuktiga om inte vädret håller de blöta. Står de soligt behöver de vattnas mer ofta, de tål inte att torka ut helt.

Längre fram på säsongen har de tendens att bli rangliga och förväxta. För att undvika detta och få längre blomning, så nyp av vissnande blommor och låt de inte gå i frö. Är en blomkvist för lång så klipp av längre ner mot växtbasen, vid en bladrosett. Då sker ny tillväxt där och plantan hålls kompaktare och buskigare än om den får växa som den vill.

Plantera gärna penséer i krukor med ex buxbom eller annan vintergrön växt. Framåt sommaren byts penséerna ut mot sommarblommor. Är plantorna fortfarande växtkraftiga kan de klippas ner kraftigt, planteras om i ny kruka och sättas i halvskugga. När de växt till sig igen i slutet av sommaren kan de tas fram och planteras ut igen på lämpligt ställe. Men trivs penséerna och får lite omvårdnad så kan de blomma fint hela sommaren, långt in på hösten.

Och även om våren lite opålitlig och bakslag kan komma med kyla och snö, så klarar dessa blommor en del kyla. Det kan se ledsna ut, hängiga och slokörade, efter en kall natt eller några snöiga dagar. Penséer tål ner till ca -5 grader. När det sen går över till plusgrader reser de sig igen. Skulle däremot kylan envist bita sig kvar kan man gärna flytta in dem till skyddat läge, i ex ett kallväxthus eller uterum. Eller lägg över fiberduk eller liknande om kylan verkar bli långvarig.

Penséer håller länge i vas.

Effektfullt med svarta penséer.

Låt några blommor bilda frökapslar och spara dessa för egen frösådd. Eller håll utkik under sommaren efter självsådda plantor, som ibland dyker upp i gräsmatta, mellan plattor och i närheten av där du haft penséer på våren. Gräv upp försiktigt och plantera om för tillväxt och utplantering i slutet av sommaren.

Penséer är ursprungligen hybrider mellan olika arter ur violsläktet, främst styvmorsviol och storblommiga violer. I början av 1800-talet samlade lady Mary Elizabeth Bennet olika sorters violer från bl.a sin fars trädgård och korsade dessa som sen blev penséer. Under samma tid odlade även Lord Gambier tillsammans med sin trädgårdsmästare William Thompson fram olika violer och korsade dessa, som i sin tur lade grunden till nya hybrider. Och penséer blev snart populär. På 1830-talet fanns närmare runt 400 namngivna sorter.

Lite kul fakta om blomman:

  • Penséer har sedan 1800-talet använts som en symbol för den fria tanken då den ibland tycks ha utseendet av ett människoansikte.
  • Namnet härstammar från det franska språkets pensée, som betyder tanke.
  • Blomman är ätlig och vacker att ha i en sallad eller drink.
  • Plocka blommor och sätt i vas. De är tåliga och står länge.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN.SE ©

Fler artiklar om sommarblommor
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!