Man inspireras av trädgårdsprogram på TV, suktar efter finare rabatter, roligare dekorationer, smartare planlösningar. Men det är inte alltid så lätt att ändra på befintlig trädgård. Det kanske är ett för stort arbete, tid och ork finns inte. Eller så man rätt nöjd med trädgården i stort men skulle vilja förändra vissa delar eller anlägga någon ny rabatt, byta ut vissa växter osv.

Börja med att se din trädgård i helhet. Vad känner du saknas, vad vill du komplettera med och vad skulle ge det där lilla extra i din trädgård? Finns det outnyttjade ytor att göra om?

Kanske är det mer träd och lummighet som behövs om trädgården känns ”platt” och öppen. Eller buskar har blivit för stora och risiga och ger för mycket skugga. Det är rörigt i rabatterna, växterna fått sprida sig som de vill, vilket kan vara fint ibland men beroende på storlek och form kan det även ge en rörig känsla. Ett plank eller en förrådsgavel är för dominant och mindre rolig att se. Ett trädgårdsland används inte längre och ligger bara där och samlar ogräs. Orsakerna kan vara många och det behöver inte kräva allt för stort arbete att fixa till.

Se tips nedan.

Förslag på enkla förändringar i trädgården:

 • Ta bort rabatter och trädgårdsland som du inte vill ha kvar. Gör en uteplats där, anlägg gräsmatta eller plantera buskar som sköter sig själv. Platsen kanske rentav är lämplig för det där växthuset du drömmer om.
 • Skaffa vackra klätterstöd och plantera klätterväxter, klängrosor eller sätt blommande buskar längs plank, staket och förrådsvägg.
 • Byt ut växter i rabatterna. Kanske det är färgen och formen som inte passar till hus och omgivning. Är det växter som trivs extra bra så komplettera med fler, kanske i annan färg men samma sort om möjligt.
 • Vid ny rabatt så köp hellre lite för många perenner och plantera lite tätare. Detta minskar ogräsrensningen. Bättre ta bort eller flytta växter efter ett par år än att en ny rabatt ser gles ut.
 • Sätt vintergröna växter, ex buxbom i rabatterna. Dessa är vackra ihop med andra växter men ståtar sedan själv med sin grönska under vinterhalvåret och ger vackra formationer i snön.
 • Flytta växter och plantera om i grupper, så det känns harmoniska både färgmässigt och höjdmässigt. Våga ta bort växter om det är för trångt.
 • Sätt ut en staty, större urna, fontän eller annan dekoration som ger extra färg och form samt blir ett blickfång i trädgården.
 • Skaffa fågelbad och sätt ut eller häng i träden. Detta lockar fåglar och ger liv och rörelse till trädgården. Det är rogivande att se dem bada och plaska.
 • Komplettera med sommarblommor i rabatterna om du vill ha mer färg och form.
 • Sätt krukor i grupp på uteplatser, runt ett träd, längs entrén eller andra platser som inte kan göras om men behöver lite extra fägring.
 • Plantera perenner och buskar som blommar vid olika tillfällen, på vår, sommar och sensommar som står till hösten. Då får du en vacker rabatt hela säsongen.
 • Gör om en tråkig hörna i trädgården. Ex kan ett gammalt knubbigt träd bli vackert med lite beskärning, en rund rabatt undertill och ljuslyktor i grenarna. En sittplats undertill så kanske detta blir din nya favoritplats.
 • Sätt vackra buskar som avskiljare i trädgården och skapa rum.
 • Plantera träd  om trädgården kännas för öppen. En trädgård behöver ofta lite ”tak” och höjd. En naturlig skuggig hörna för både människor och djur är aldrig fel under en var sommar.
 • Tvätta av träfasad, uthus, staket och annat som har fått påväxt och ser grått och tråkigt ut.

Våga prova nya växter, tänk utanför ramarna och ta ett projekt i taget och låt det växa fram. Röj inte runt i hela trädgården, så blir det lätt att man inte blir klar någonstans. Kanske de inte blev som du tänkt direkt men ge inte upp! Och

Tips: Ser du något fint eller förslag på rabatt eller trädgårdsdesign i en tidning, gör en klippbok. Ta med till trädgårdshandeln om du är osäker på vilka växter det är på bilden eller om det är något speciellt du är ute efter.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

 

Den här artikeln om tips för liten trädgård kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om inspiration
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!