Nypon, som inte är bär är en stenfrukt, utvecklas på vissa rossorter, som exempelvis pimpinellros (Rosa spinosissima) och vresrosen (Rosa rugosa). Nyponen är röda eller mörkt orange men finns även mörka, nästan svarta beroende på rossort.

Frukterna är små borsthåriga, stenhårda nötter som sitter inuti nyponen. Beroende på nyponarter kan frukterna vara från 5 mm till ca 2 cm stora.

Nypon är mycket rika på C-vitaminer och det finns ca 1 700–2 000 milligram C-vitamin per 100 gram torkade nypon. En kopp nypon innehåller alltså lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner. De innehåller  även andra näringsämnen som karoten, som även finns i morötter och lutein, ett viktigt ämne som bl.a är viktigt för ögonen samt lykopen, som har antioxidanta egenskaper. Men nypon är även en källa till A-vitamin.

Färska nypon är gott att göra gelé, sylt eller marmelad av. Man kan även torka frukterna (rensa först bort fröerna) för att sedan göra nyponsoppa eller brygga gott te på.

Det vita luddet som finns i nyponen runt fröna orsakar klåda och förr användes det som klipulver av busiga barn.

Nypon betraktas som en av de viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation och även om de mörknat under vintern kan de ätas i nödfall. 

Annars är nyponen dekorativa att att använda om man gör en på hösten eller annan dekoration. Frukterna på buskarna äts även av fåglar och andra smådjur under vintern.

 

Foto artikeln: iTRÄDGÅRDEN©

Fler artiklar om buskar
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!