Hyperikum (Hypericum)

Denna buske tillhör kanske inte de vanliga eller mest välkända buskar men är väl värd att satsa på i sin trädgård. Den ser ut som en stor Johannesört då de tillhör samma släkte. Vissa sorter av hypericum är lågväxande medan andra är större buskar på ca 1 meter. Samtliga har gula blommor. De har sitt ursprung från Asien.

En vanlig trädgårdssort är (Hypericum hidecote) som även kallas vinterhypericum. Den blommar villigt med många djupgula blommor, som bin och humor älskar. Den blir cirka 1 meter hög och och ungefär lika stor i omfång. Om den känns för stor kan den klippas ner, så kommer den igen. Att plantera flera ihop blir ett vackert och tätt buskage eller häck.

Hypericum blommar på årsskotten från juli fram till hösten. På hösten bildas hårda frökapslar som sitter kvar hela vintern. Bladen är relativt små och avlånga med en friskt grön färg och växer parvis längs grenarna. Busken är vintergrön, även om den då blir lite glesare.

Den trivs i de flesta jordar och är tämligen lättodlad. Unga grenar är först mjuka och blir efterhand hårda och träartade. För att lufta busken och öka tillväxten av nya skott kan man med fördel beskära de äldsta och kraftigaste grenarna eller klippa ner hela busken helt. Gör man det sistnämnda kommer busken att vara lika stor och fin igen efter cirka två år.

Vinterhypericum kan planteras i zon 1-3 men blir vintern hård kan den frysa ner men kommer oftast igen.

För att få mycket blommor så bör den planteras i full sol och gärna något skyddat läge. Den klarar även halvskugga men kan då ge färre blommor. Även om busken tål torka bra så behöver den hjälp med vatten om det är en torr sommar. Lite gödning på våren tackar den inte nej till.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om buskar
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!