När våren kommer vill vi ha färg och fägring. Vårblommande lökar gör sitt skådespel på våren och när sommaren kommer så utvecklas perenner som fortsätter färglägga trädgården. Men utan buskar i en trädgård saknas rumskänsla och volym. Många buskar har även vacker blomning, och det finns flera sorter som blommar allt från tidig vår till en bit in på hösten. Här kommer några förslag och längst ner i artikeln finns en lista på ytterligare vackra buskar.

Först ut på våren av blommande buskar är forsythia och rosenrips som gäller. De blommar i april-maj. Forsythian blommar med härligt gula blommor, på bar kvist. Blommorna är små, sitter tätt och ser ut som små klockor. När de börjar blomma över utvecklas bladen på busken. Rosenrips däremot har små hängande blomklasar som är rosaröda. Varje klase består av ett antal små söta blommor. Bladen är mörkt gröna, små och med rundade former.

När sommaren närmar sig börjar hägg och strax därefter syren att blomma. Häggen blomning är riklig med små blommor som sitter i avlånga plymer och älskas av insekter. Busken kan beroende på sort bli mycket hög. Trivs i både sol och halvskugga.

Syren hör lite skolavslutning till, men på senare år har de i södra Sverige ofta blommat klart innan skolarna slutar. Men oavsett, syren är en romantiskt och vacker buske som finns i allt från vitt till rosa, lila och mörkt vinrött. Blomklasarna är täta och stora och doftar underbart. Bladen släta och runda. Syrener är vackra att plocka och sätta i vas.

I slutet av maj och in i juni öppnar även prakttryn sina blommor. Med trattlikande röda eller rosa blommor trivs denna buske i sol men även halvskugga. Bladen är mörkt gröna med tydlig ådring och de brukar även bli vackra på hösten. Gillas skarpt av humlor och bin.

I juni öppnar även rhododendron sina fantastiska blommor. Beroende på vädret kan de vara tidigare eller senare. Med sina magiskt vackra blombollar är det inte konstigt att så många hänförs av dem. De doftar sällan eller mycket lite men trivs busken ger de en färgprakt att njuta av. Bladen är kraftiga, avlånga och mörkt gröna och vissa sorter är ludna undertill. (Vill man se rhododendron i magiskt miljö så besök Sofiero slott utanför Helsingborg.)

Nästa vackra buske att blomma, i juni-juli är deutzia. Blommorna är som små klockor och sitter mycket tätt ytterst på grenarna. Färgen på blommorna kan vara vitt eller rosa i olika toner. Älskas av humlor och bin men även andra insekter. Busken blir ca 2-3 meter. Bladen sitter i par längs grenarna.

Rosenspirea, som är en lägre buske, blommar också från mitten av sommaren och sen in i september. Som namnet anger är färgen på de små blommorna rosa, beroende på sort. Blommorna sitter tätt i en paraplyform överst på styva stänglar. De relativt små bladen är avlånga och vissa sorter har limefärgade blad.

Det finns så många fler blommande buskar som ex.

  • Ölandstok
  • Många olika sorters spirea
  • Fläder
  • Schersmin
  • Mahonia
  • Paradisbuske
  • Ginst
  • Hypericum
  • Azalea
  • Olvon

Hoppas du fått lite inspiration att plantera blommande buskar. Buskar fyller verkligen upp och kan ge både insynsskydd och lä i trädgården. Och även på vintern skapar de karaktär och former.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN.SE ©  (exkl. praktspirean & kollage)

Fler artiklar om buskar
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!