Videjhortensia (Hydrangea arborescens)

Som vita moln svajar vidjehortensians blommor och sprider fägring under stor del av sommaren och en bra bit in på hösten. I varje ”blomboll”,  som kan bli upp till 15 cm i diameter, sitter fullt med små enkla, vita blommor. Bladen är friskt gröna och växer längs grenarna, som förvedas efterhand. Innan blommorna slagit ut helt är bollarna vackert grönvita.

Vidjehortensia trivs i de flesta jordar men föredrar mullrik och fuktighetshållande läge och kan gödslas med rhododendrongödning. Läget kan vara sol till halvskugga. Fullvuxen blir den ca 150 cm hög och har ett buskigt växtsätt. Den sprider sig via rotskott men inte så snabbt så det är besvärligt men de kan med åren tränga undan andra växter. Gräv då upp de plantor som behövs och plantera i annan rabatt, ge bort eller sätt i stor kruka. De är tåliga och lätta att flytta.

Beskärning sker på våren då man bara klipper bort vissna blommor, ner till första eller andra blomknoppen. Vill man däremot få den buskigare kan hårdare beskärning göras, ner till 15-20 cm ovan mark.

Plantera vidjehortensia i en rabatt de kan få växa till sig i och få fylla upp. I halvskuggigt läge ger de blickfång och ljusar upp.

Blocka blommor och sätt i vas och njut även inomhus eller vid uteplats. Och låt blommorna sitta kvar under hela vintern på busken. De är vackra även som vissna och ger fin form och blickfång i trädgården under vinterhalvåret. Blommorna går även bra att torka för att ha vi vas eller potpurri.

Beskärning sker på våren då man bara klipper bort vissna blommor, ner till första eller andra blomknoppen. Vill man få den buskigare kan hårdare beskärning göras, ner till 15-20 cm ovan mark. När blommorna är fulvuxna och det är regn eller blåst, kan växtstöd behövas får de inte ska knäckas eller lägga sig mot marken.

Busken har sin ursprung från östra delarna av USA där de växter vilt under trädkronor, i lundar och längs skogsvägar och bäckar. Växten fördes till Europa under 1700-talet. Vidjehortensia finns även i olika rosa toner och heter då ’Annabelle’.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om buskar
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!