Välj växthus efter hur du vill använda det. Ska det bara vara för odling eller även som uterum. Klokt är att ta en storlek större än man först tänkt! Växthuset bör placeras på solig plats och inte direkt under träd som skuggar eller risk för att grenar och skräp trillar ner. Välja växthus med taklucka för god ventilation eftersom det kan bli mycket varmt i växthuset och även om växterna trivs i värme kan det även för dem bli för bra ibland. Då behövs tvärdrag via öppen dörr och taklucka under dagarna.

Fundera på vad du vill odla. Vissa växter tar större plats som ex. tomater och gurka som också behöver växtstöd eller bindas upp. Kolla också upp vad som kan odlas – långt från alla växter trivs i växthus.

Har du inte vatten i närheten så dra dit det om möjligt. Eller lägg en trädgårdsslang under sommaren, kanske lite gömd i buskar och i rabatter. Detta underlättar och gör det mycket enklare och snabbare att vattna om du ex har brått iväg en dag. Det är en fördel att sätta in pallkragar eller måttbyggda odlingsbänkar. Snyggare samt enklare att sköta då höjden kan anpassas. Lättare att sätta bevattning eller hålla odlingen jämnt fuktig än i krukor som snabbare torkar ut. Alternativt är stora plastspannar bra att odla i – glöm inte göra hål i botten.

Använd bra jord och komplettera med naturgödsel samt flytande gödning. Ha även ett bord eller en hurts där band, växtklämmor, sekatör och annat för att sköta odlingen kan förvaras lättillgängligt. Är det en varm sommar kan även skuggduk behövas.

iTRÄDGÅRDEN.SE ©

Fler artiklar om växthus
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!