Man behöver inte vara speciellt intresserad av att odla tomater, gurkor eller annat för att vilja ha ett växthus. Som trädgårdsentusiast upptäcker man kanske bara att något saknas. Man vill komma igång med frösådd tidigt, vinterförvara växter osv. Allt detta blir något lättare med ett växthus. Även om växthuset i sig inte håller borta minusgrader om kalla nätter, kan det isoleras antingen helt eller delvis. Under sommaren när frösådd och förgrodd är avklarat, njuter man kanske av solvarma tomater, färsk gurka eller annat som man kan odla däri.

Med ett lite större växthus kan man få plats till både odling men även att göra en mysig sittplats för lite kallare och blåsigare vår- eller sommardagar. Med en skön stol och ett litet bord för kaffemuggen och en god bok så kan man sitta där och låta tiden rinna iväg obemärkt.

Vill bara bara prova på att odla i växthus så kan man välja en mindre modell, antingen fristående eller att ställa längs en vägg.

Ett växthus behöver inte bara vara praktiskt – det får gärna vara vacker och personligt också. Det tar ju ändå upp en bit av trädgården och har oftast (helst) en bra plats med mycket sol.

Det finns många modeller och storlekar att välja emellan, både avlånga, runda och ovala samt i aluminium eller trä. Vissa väljer ett växthus som uterum eller paviljong och odlar inte alls i det.

Vanligaste felet är tyvärr att välja för litet växthus, så förhasta inte beslutet. Det finns flera leverantörer av växthus. Sök på internet efter din närmaste återförsäljare och du möjlighet så åk ut och titta på växthus för att se vad som passar just din trädgård, både i storlek och utseende. Du kan även på tips och inspiration genom promenader i villaområden och se hur andra har det.

Att köpa växthus kan också bidra till att man får upp ögonen för alla de bra och ständigt nya produkterna som säljs som tillbehör till växthus. Det är allt från odlingsbord, hyllor, bevattningssystem, upphängningsanordningar och solskydd till smarta odlingsbägare och ergonomiska handverktyg.

Utbudet är oändligt och spännande, vissa saker känns onödiga för just dig; varför köpa ett bevattningssystem när man ändå är hemma hela sommaren, medan samma produkt kan vara mycket betydelsefullt för den som planerar resor under sommaren. Allt som säljs är ofta till fördel för odlaren. Vissa saker kan helt enkelt bara vara kul och dekorativa i växthuset.

Ett så här vackert växthus i trä kan man också ha som då även blir ett härligt uterum och dekoration i trädgården. Växthus av trä kräver mer underhåll än ett av aluminium men kan ibland vara vackrare och ge ett varmare intryck. Val av utseende kan också påverkas av hus boningshuset ser ut och att det ska passa in i trädgårdens arkitektur.

Det kan finnas bygglov på växthus beroende på storlek. Generellt brukar det vara upp till 15 kvm utan bygglov. Men undantag kan finnas. Så kontroller med din kommun vad som gäller innan du kör igång med projektet.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om växthus
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!