Att odla gurka
Egenodlad gurka – så gott i sallad, på smörgås eller varför inte göra inlagd gurka som tillbehör till höstens och vinterns middagar,
De flesta sorters gurkor trivs bäst i växthus men det finns även gurksorter som klarar att stå på friland utomhus. Så välj rätt sort för ditt läge. Frön kan köpas för direktsådd i maj eller förkultiveras inomhus under växtbelysning. Se information på fröpåsen. Det finns också färdiga små plantor att köpa i växtbutikerna i slutet av våren. Utplantering och sådd bör inte ske förrän jorden blivit varm (runt 15 grader) och risken för kalla nätter är över. Gurka har inget speciellt krav på jord utan vanligt blomjord går bra att plantera i. Plantering ska inte ske djupare än den står i krukan den stått i tidigare.
Slanggurkor vill ha varmt, soligt och skyddat läge. Blir det för kallt trivs de inte. Lagom temperatur är runt 20 grader men trivs upp till 25 grader. Dock vill de inte ha för varmt så säkerställ luftning i växthuset heta sommardagar, helst med takluckor och solgardiner som tillfälligt dras för.
Säkerställ också jämn vattning, gurkor är törstiga och tål inte att torka ut men heller inte att ha det för blött. Tänk på att inte vattna direkt intill eller på stjälken, den kan ruttna. Utan tillsätt vatten runt om plantan och duscha också gärna bladen då och då. Gödsla regelbundet med hönsgödsel eller trädgårdsnäring i flytande form.
När gurkplantan planteras så måste du även ge den klätterstöd direkt. Så fort den börjar växa till sig behöver den något stadigt att klättra på. Använd lång bambupinne eller kraftigt trädgårdssnöre. Det finns också klätterstöd i metall.
De flesta sorter av växthusgurkor är enkönade (bara honblommor) och utvecklar gurkor utan befruktning. Gurkor på friland pollineras kan vara tvåkönade och pollinering sker då av insekterna i naturen.
Foto: iTRÄDGÅRDEN ©
Fler artiklar om odling
Fler aktuella artiklar
Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!