Håll bort tvestjärtarna
Visste du att tvestjärtarna i stor omfattning faktiskt är nyttodjur i din trädgård. Ja, jag förstår de som höjer på ögonbryen och undrar… Många trädgårdsälskare är nog frustrerade över tvestjärtarnas framfart på dahlior, rosor, bär, grönsaker och mycket annat. Vi vill ju gärna ha växterna för oss själva… och i det hänseendet är de visserligen ”skadedjur”. Men tvestjärtarna är allätare och tuggar i sig andra skadedjur, gamla växtdelar och är även asätare och hjälper till att äta upp döda smådjur m.m.
Bladlöss är en favoriträtt för tvestjärtarna och de kan äta tusentals löss under en livstid. Även om de kan ge sig på frukt, grönsaker och bär, är det oftast p.g.a att det finns andra skadedjur där som de vill åt. Sen gömmer sig tvestjärtarna i bladveck och inne i blommor under dagtid, då de är nattaktiva.
Om man vill skydda sina växter från tvestjärtarnas härjning så finns enkla tips. Lättast är att göra nya gömmen till dem där de gillar att hålla till. Sen tar man dessa och bär längt bort och skakar ut dem där de gör mindre skada.
Enklast är att fylla en kruka, en plåt- eller plastburk eller liknande med halm eller gräs. Häng den sedan upp och ner på en pinne i rabatten eller häng i fruktträdet eller i en buske där du har problem. Då kommer de att söka sig dit, istället för att sättas sig inne i växterna och skada dem. Dock kan man aldrig bli av med dem helt…
Tvestjärtarna trivs i fuktig och mörk miljö, under stenar, i springor, under krukor och liknande. De är nattaktiva och kommer ut från sina gömmen när de börjar bli mörkt. De är ca 1-3 cm långa och bruna eller svartbruna med en klo längst bak. Vanligast är att vi ser dem krypa men flera arter har vingar och kan flyga. Totalt finns ca 1900 arter runt om i världen. I Sverige finns finns fyra arter. De parar sig på hösten och honan lägger ägg i ett bo där hon övervintrar med hanen. Till våren stöts hanen bort från boet av honan, då äggen ska utvecklas till larver där och han dör sen. När larverna blivit tvestjärtar är de först ljusbruna i färgen men mörknar sedan efterhand.
Foto: iTRÄDGÅRDEN ©
Fler artiklar om djur
Fler aktuella artiklar
Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!