De tomater (och andra växter) som såtts inomhus, kan få en chock om det plötsligt ställs ut. De behöver vänja sig vid utomhusklimatet så de blir starkare och tåligare.

Att avhärda tomater är inte svårt utan sker under ca en veckas tid, beroende på väder.
När du är säker på att farbror Frost inte kommer tillbaka så lyft ut plantorna på vindskyddad plats i halv- till helskugga. Ställer du dem i vårsolen direkt kommer de få en chock och skadas eller dö.

Läs nedan hur du ska göra:

  • Låt de stå ute ett par timmar varje dag. Ta in plantorna när temperaturen går ner och sätt ut nästa dag när temperaturen gått upp om det varit lite kyligt på natten.
  • Efter ett par dagar kan du ställa tomatplantorna i solen en stund men inte för länge, utan ställ in den igen i lite skuggigt läge. Utöka sedan stunden de står i solen under ett par dagar.
  • Efter ca 1 vecka har plantorna acklimatiserat sig och kan stå kvar ute och planteras om i större krukor eller i växthus.

Avhärdning kan också göras under fiberduk för att skydda mot solens starka strålar, om man inte har skuggigt läge att ställa dem på. Står de under fiberduk kan de stå kvar ute även under natten.

Har man växthus kan man ställa ut tomatplantorna där och då kan de stå kvar dygnet runt. Men även i växthus bör de skyddas från stark sol tills de etablerat sig.

 

Lycka till!

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om odling
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!