Forsythia (Forsythia)

Forsythia är en fantastiskt fin och tidigblommande buske som tillhör familjen syrenväxter. Den har fått sitt namn från en skotsk trädgårdsmästare som hette W. Forsyth. Forsythia blommar på bar gren med gula, små blommor som sitter tätt, tätt. Bladen slår ut först när den blommat över. Det finns flera olika arter och sorter. Vissa blir 1-2 meter höga medan vissa blir 2-3 meter. Vanligast är att det är hybrider som ger rikligast blomning. Efter blomningen är busken härligt grön och passar bra som häck eller insynsskyddande buskage.

Forsythias trivs i full sol och i väldränerad jord. Bästa tiden för plantering är antingen på våren eller tidig höst, så att rötterna hinner etablera sig innan vintern. Gropen bör vara ca 30-35 cm bred. Bland jorden med torv och kompost och tillsätt NPK-gödning.

Vattna under första tiden, speciellt om plantering skett under våren och sommaren blir torr.

Vill man ta sticklingar kan man göra det på våren.

Beskäring kan behövas då forsythia växer kraftigt. Bästa tiden är direkt efter blomningen eller tidig höst. Beroende på hur mycket man beskär, kan det ta två år innan blomningen kommer igång på riktigt igen, då den blommar på fjolårsskotten.

För att undvika utebliven blomning kan man gallra istället, så man bara tar de äldsta grenarna och på så sätt föryngra busken.

Forsythia kan även formklippas eller som en av bilderna visar, stammas upp. Efter blomningen blir den då ett vackert och dekorativt litet träd.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om buskar
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!