I slutet av augusti och en bit fram på hösten, så länge det går att gräva i jorden och frost inte är i antågande – så går det jättebra att plantera rosor. Fördelen med att plantera rosor i slutet av säsongen är att de då hinner rota sig inför vintern och kommer igång snabbare nästa säsong. Det är också oftast lättare att gräva och rosor vill ha rymlig grop på ca 50-60 cm som kompletteras med rosjord innan plantan sätts ner.

Hösten är också generellt regnigare och du behöver inte bekymra dig över att vattna de nysatta rosorna (om det förstås inte är en ovanligt torr höst).

Många trädgårdsbutiker får också hem en ny omgång rosor i slutet av sommaren. Ibland kan man även fynda rosor i vissa butiker som har utförsäljning av säsongens växter. Om du köper rosor men inte hinner plantera dem direkt (oavsett om det är krukodlade eller barrotade) så säkerställ att de hålls fuktiga fram tills planteringen. Sätt dem även i vatten så det är genomblöta, ca 1/2 innan planteringen så rötterna är genomblöta. Detta gäller oavsett när på året du planterar rosor.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om skötsel
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!