Nejlikrot (Geum urbanum)

Nejlikrot är en av Sveriges vanligaste vilda örter. Och säkert har många funnit den i sin trädgård då den lätt frösår sig.

Blommorna växer på en hög, styv stängel med små, enkla och gula blommor med utbredda foder- och kronblad. Blomningen sker mellan juni-augusti och plantan blir ca 50-60 cm hög. Växtens har mörkgröna, rundade och treflikiga blad som  är lätt krusade i kanten.

Efter blomningen bildas en s k. fruktställning som ser ut som en lite taggig boll, bestående av små frukter med små krokar, som gärna fastnar i djurpäls och kläder och på så sätt sprids.

Men även via jordstammar sprider sig nejlikroten flitigt och är vanligt förekommande i många trädgårdar.

Nejlikrot (perenn)

Förr användes växten som ersättning för kryddnejlika och om man luktar man på jordstammarna, som är röda,  så känner man doften av nejlika.

Nejlikrot har även används i lång tid som medicinalväxt. Även då användes roten som botemedel mot bl.a diarré, smärtlindring och som sövande medel.

För att få bort nejlikrot kan men dels se till att det aldrig blir fröställningar. Sedan får man rensa för hand med en liten spade eller maskrosjärn, så man kommer djupt ner och får med de djupa rötterna.

Nejlikrot odlas även som perenn (Geum) och finns då i flera färger, vanligast är mörkt orange men finns även i rosa och aprikosa toner. Blommorna kan vara allt från enkla till dubbla.

Nejlikrot växer vilt i bl.a hela Europa, Centralasien, Nordafrika, Sibirien och delar av Himalaja.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om ogräs




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!