Denna ettåring tillhör familjen potatisväxter och har sitt ursprung från Sydamerika.

Petunian är mycket omtyckt som sommarblomma och finns både som vanligt uppåt växande och som hängande.  Blommorna kan vara allt från enkla till dubbla och finns i många olika färger i nyanser av lila, rosa, röd, blå, gul samt vitt. Förkommer även strimmiga, randiga och flerfärgade. Variationerna är många!

De är vackra både i krukor, amplar och i rabatter som tacksamt ger färg och fägring i din trädgård om du sköter om dem. De trivs bäst i full sol och gärna i lite vindskyddat läge.

De trivs i de flesta jordar som är luckra och mullrika. Ska du ha dem i kruka eller ampel så går vanlig blomjord bra men säkerställ att vatten inte blir stående i planteringskärlet. För blött gör att rötterna ruttnar och plantan dör. Om plantan får torka ut är risken för bladlöss stor, så vattna regelbundet och håll jorden lagom fuktig. Ge lite näring vid vattning och tänk på att stora amplar och plantor behöver mer gödning.

Plocka vissna blommor regelbundet så kommer nya inom kort. Blir grenarna för långa och rangliga så klipp bort en bit så kommer de fint igen. De vill stå soligt och klarar torra förhållanden. Blommar hela sommaren tills frosten kommer.

Låt någon blomma vissna ut helt och bilda frökapsel, så kan du fröså nästa år. Dock är sällan det blir exakt samma färg och form som ursprungsplantan då korsbefruktning sker av humlor och bin. Fröna är s.k inte fröäkta. Men petunior blir det och om färg och form kvittar kan det ju vara spännande att se vad det blir nästa år…

Namnet petunia kommer från portugisiska ordet petun som betyder tobak.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om sommarblommor
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!