Sofiero byggdes som sommarslott år 1864 av kronprins Oskar och hans hustru Sophia. 1905 fick hans barnbarn Gustaf Adolf och hans hustru Margareta, som kom från England, slottet i bröllopspresent. Då Margareta var mycket kunnig i och hade stort intresse av trädgårdar, förvandlades parken runt slottet med årens lopp och fick nya rabatter, planteringar och gångstigar.

Även efter att Gustaf Adolf blev kronprins 1907 fortsatte de vistas mycket på Sofiero.

Efter Margaretas död år 1920 fortsätter Gustaf Adolf att arbeta i trädgården och 1923 gifter han om sig med Louise Mountbatten och blev 1950 Sveriges kung. Under åren utvecklade han ett stort intresse för rhododendron vilket har bidragit till det Sofiero vi kan besöka och njuta av idag.

Parken är 15 hektar stor och år 2010 utsågs Sofiero till Europas vackraste park och besöks varje år av över 10 000 besökare.

När rhododendron och azaleor blommar i parken från mitten av maj till mitten av juni, strömmar folk dit för att skåda och fascineras över blomningen och buskarnas storlekar, vissa rhododendron är flera meter höga och mycket gamla.

En del av parken ligger i en skogsbeklädd ravin som sluttar ner mot Öresund. Här finns mysiga gångstigar, porlande bäckar och små broar som tar en vidare genom parken.

Sofiero park har även flera trädgårdar med vackra rabatter med perenner och sommarblommor som skiftar från år till år. Där finns också ett orangeri där olika utställningar hålls. I slutet av varje sommar kan man njuta av en färgprakt av tusentals dahlior.

Här finns också en härlig köksträdgård som precis som rabatterna får nytt utseende varje år och vikten är inte vad som gror utan fägringen och intrycket i växligheten, vilket innebär att det inte alltid skördas utan grödorna får även växa och blomma.

På våren blommar tulpaner och narcisser i mängder tillsammans med många andra vårblommor och fruktträd.

Helsingborgs stad ärvde Sofiero av kungen när han dog 1973 med kravet att ”för all framtid […] vidmakthålla parken och trädgårdsanläggningarna i huvudsakligen nuvarande utformning och skick samt hålla anläggningarna tillgängliga för allmänheten i sådan omfattning och på sådana villkor som kunna anses skäliga”.

På slottet finns en gourmérestaurang och ett café, samt slotts- och trädgårdsbutik. Där hålls årligen flertalet arrangemang och utställningar.

 

Vill du veta mer samt se öppettider och evenemang så hittar du det här.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om trädgårdar
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!