Trädgårdsrundor är högt uppskattat av många av oss trädgårdsentusiaster. Vi är så tacksamma att ni öppnar upp era trädgårdar så vi kan få besöka er, njuta av och diskutera trädgård. Och i bagaget hem har vi sen mängder av inspiration, kännedom om nya eller gamla växter, kul idéer, tips och förslag. Och de fall som växter säljs är det inte helt ovanligt att en eller annan planta får följa med till en ny trädgården.

Kreativiteten och skapandet är stort hos många och utformningen av trädgårdarna skiftar beroende på läge, jordmån, storlek, växtförhållande, trädgårdens ålder och historia mm.

Om man har möjlighet är det kul om man kan både besöka trädgård i stan och sen en på landet eller en skogstomt och jämföra med en villatomt, då förutsättningarna kan vara så olika.

Det finns många trädgårdsföreningar som anordnar trädgårdsrundor en eller ett par gånger om året. Nedan har jag lagt länkar till ett antal jag sökt fram men det finns säkert fler. Vill du veta om det finns en i ditt län så sök på trädgårdsrunda eller visningsträdgårdar på nätet.

Och i år arrangeras även Tusen Trädgårdar, där ett stort antal privata och även offentliga trädgårdar i hela Sverige öppnar upp för allmänheten den 30 juni.

Ett annat bra tips är att gå med i en trädgårdsförening. De brukar arrangera öppna trädgårdar inom föreningen och dess medlemmar.

Här är länkar till ett antal trädgårdsrundor och öppna trädgårdar 2024. Respektera de datum och öppettider som är angivna för respektive trädgårdsrunda samt om undantag finns för någon trädgård. Och fråga om det är tillåtet att ta med hund eller andra husdjur in i trädgården du vill besöka.

Tidningen Lands öppna trädgårdar

Tusen trädgårdar 2024

Nordvästra Skånes trädgårdsrundor

Trädgårdsrundan Vänerkusten

Besöksträdgårdar Sörmland

Öppna trädgårdar Söderslätt (Skåne)

Trädgårdstrippen (Mälardalen)

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN.SE ©

Fler artiklar om trädgårdar
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!