Benved ska normalt inte beskäras. Men under sommaren kan man ibland behöva klippa tillbaka benveden lite om den tappat formen eller brer ut sig mer än önskat. Då kan man passa på att ta sticklingar för att få nya plantor. Kanske till samplantering i krukor eller att sätta ut i rabatter.

Klippa så du har ca 5 cm toppskott. Skala bort de nedersta bladen. Sticklingen behöver sin energi till att bilda rötter, inte att tillgodose massa blad med vatten och näring, därav orsaken till att endast få blad ska vara kvar.

Fyll kruka med jord – inte för kraftigt gödslad – och vattna igenom. Sätt ner sticklingarna i det blöta jorden och tryck till. Sätt den gärna längs kanten på krukan. Detta för att de ska stå stabilare men även för att det gynnar rotbildningen. Det är också lättare att dela plantorna när de väl är klara för omplantering, om de bara bildat rötter åt ett håll. Detta påverkar inte kvaliteten på sticklingen.

Ställ sticklingarna i halvskugga till en början så du ser de utvecklas och tar sig.  Håll jorden fuktig men inte blöt. När de börjar bli kraftigare kan de planeras om och sätta i ljusare läge.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

 

Den här artikeln om bästa tiden för beskrärning, kanske också intresserar dig.

i trädgården - lagerhägg, buske, beskärning, JAS www.itradgarden.se
0