Begonian kanske mest är känd som inomhusväxt men säljs även som ettårig sommarblomma. En vacker sådan som med sitt kraftiga växtsätt blommar ända till frosten kommer.

Vilt växer begonian i subtropiska och tropiska områden i bl.a Sydamerika, Afrika och delar av Asien och det finns upp mot 1 400 arter, de flesta av dem marktäckande.

De finns i många olika färger, så som vitt, rött, gult, orange och rosa. Även bladen är vackra och skiftar i klart grönt till mörkt grönröda och kan vara både enfärgade och brokiga. Vissa sorter odlas bara för sina vackra blads skull. Då de är lätta att korsa, även mellan de olika arterna, finns det otaliga hybrider i handeln.

Begonian fungerar lika bra att plantera i rabatter som i krukor och balkonglådor och blommar villigt hela sommaren. De finns i varierade storlekar, vissa blir 10-15 cm höga medan andra kan bli upp mot 40 cm. Väl utplanterad sköter de sig själv och kräver inte att plockas för att blomma på nytt samt klarar att torka ut något då de vill inte ha för blött om rötterna. I början av säsongen finns små begonior att köpa och kanske fler tycker de ser för små och tråkiga ut. Men väl utplanterade så växer de till sig fort och ger färg och fägring med sitt täta växtsätt. De tar heller ingen större skada av regn eller blåst, så de är tacksam sommarblommor. Begonian vill inte gärna stå i full sol hela dagen utan föredrar mer skuggiga lägen, vilket gör den till en perfekt blomma som ger färg i en skuggig del av trädgården.

Bästa effekten får man om flera begonier planteras tillsammans, antingen i grupp eller på rad, ex. längs en gång.

iTRÄDGÅRDENEnkel men vacker plantering med enbart röda begioner och silverek i en av Ystads gamla stadsdelar.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

 

0